Ez a leves az egyik legnagyobb kedvencem. Édes benne a sült tök, a feketére sült kápia és a barnított vaj is, mégis egy izgalmas ízkombináció, főleg ha megkoronázod jó sok chiliszósszal – Srirachából sosem lehet elég!
Sült paprikás sütőtökkrémleves
Adag
4
adagElőkészítés
20
percSütés
40
percTeljes elkészítési idő
1
óraHozzávalók
½ kg sütőtök
2 teáskanál kakukkfű
½ teáskanál chilipehely
1 teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj
4 db kápia paprika
½ fej fokhagyma
4 evőkanál vaj
1 l zöldségalaplé
1 dl tejszín
Elkészítés
- A sütőtököt kettévágjuk, magjait kikaparjuk, egy sütőpapírral leterített tepsire helyezzük, sózzuk, fűszerezzük a kakukkfűvel és a chilipehellyel, majd meglocsoljuk az olívaolajjal. 220 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
- A kápia paprikákat és a kettévágott fokhagyma egyik felét is a tepsire tesszük, és a sütőtökkel együtt mehetnek a sütőbe, de figyelni kell, hogy amikor már fekete a héjuk, a paprikákat kivesszük. Áttesszük egy tálba, szorosan lefóliázzuk vagy légmentesen lefedjük, hogy a paprika a saját gőzében pihenjen. 15 perc után a paprika héját könnyedén lehúzhatjuk. A csumákat és a magokat eltávolítjuk.
- A vajat egy kis lábasban felmelegítjük és addig forraljuk, amíg habzani kezd és mogyoró illata lesz. Ilyenkor enyhén aranybarna színt kap. Azonnal lehúzzuk a tűzhelyről és átöntjük egy hőálló tálkába.
- A megtisztított paprikákat és a kész sütőtököt turmixgépbe tesszük a zöldségalaplével, a barnított vajjal és a kinyomkodott, puhára sült fokhagymagerezdekkel. Simára turmixoljuk, ha szeretnénk egy kis tejszínnel is dúsíthatjuk. Visszatesszük a tűzhelyre és átmelegítjük a levest. Tálaláskor ízlés szerint chiliszósszal locsoljuk meg, és megszórhatjuk pirított magokkal vagy friss korianderrel.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora