Tudom, hogy a pörköltről mindenkinek a különböző húsos változatok jutnak az eszébe, de a magyaros vega fogások között nekem ott van a top 10-ben ez is. Ahogy ősszel a gombapaprikás, úgy tavasszal a zöldborsópörkölt az egyik kedvenc magyaros ételem. Azt csendben jegyzem meg, hogy remek fehérjeforrás a zöldborsó, így ez az étel életmódváltó étrendbe is remekül beillik. Az sem véletlen, hogy a nokedlit tönkölybúzaliszttel készítettem.
Zöldborsópörkölt tönkölynokedlivel
Adag
4
adagElőkészítés
15
percFőzés
30
percTeljes elkészítési idő
45
percHozzávalók
- A pörkölthöz:
2 evőkanál zsiradék (kacsazsír vagy étolaj)
2 közepes vöröshagyma
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál frissen őröt bors
1 zöldpaprika
1 nagyobb paradicsom
2 evőkanál őrölt fűszerpaprika
50 dkg zöldborsó (lehetőleg hüvelyes, de lehet fagyasztott)
- A tálaláshoz:
tejföl
1 kis csokor perezselyem
- A nokedlihez:
30 dkg tönkölybúzaliszt
250 ml víz
1 tojás
1 csipet só
Elkészítés
- Egy közepes lábasban üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát.
- Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kicsumázott, feldarabolt paprikát és paradicsomot. Ha ezek is összeestek, lehúzzuk a lábast a tűzről, beleszórjuk a pirospaprikát, adunk hozzá egy kevés vizet és sűrűre főzzük a pörköltalapot.
- Hozzáadjuk a zöldborsót, felöntjük kevés vízzel és puhára pároljuk (7-10 perc). Ha elfő a leve, érdemes egy kevés vízzel pótolni, hogy legyen mit felszívni a nokedlinek.
- Közben bekeverjük a nokedlit és forrásban lévő, enyhén sós vízbe szaggatjuk. Ha kifőtt, szűrőkanállal kiszedjük, és a zöldborsópörkölttel tálaljuk. Adhatunk mellé egy kevés tejfölt, és én szeretem egy marék frissen aprított petrezselyemmel is megszórni.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora