Figyelem, házilag fejlesztett falafelkevérek! Ez szerintem nagyon fontos recept, nálunk legalábbis gyakran van igény a csicseriborsó-fasírtra (falafel), aminek házi elkészítése problémás ügy: csicseriborsó-konzervből lehetetlen elkészíteni, mert sütéskor szétolvad a forró olajban, szárazból viszont nagyon időigényes, mert legalább egy éjszakát kell áztatni a csicseriborsót. Ez a keverék viszont előre elkészíthető nagyobb mennyiségben is, akár egy hónapig eláll a hűtőben, és csak fel kell önteni forró vízzel, mielőtt kisütnénk. Nálunk nagyon bevált, remélem szeretni fogjátok!
Házi falafel-tál hummusszal
Adag
6
adagElőkészítés
1
óraSütés
20
percTeljes elkészítési idő
1
óra20
percHozzávalók
- A falafelkeverékhez:
50 dkg csicseriborsóliszt
15 dkg száraz csicseriborsó
1,5 evőkanál só
1,5 evőkanál szárított petrezselyem
2 teáskanál őrölt római kömény
2 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál őrölt koriander
1,5 teáskanál sütőpor
- A hummuszhoz:
500 g főtt csicseriborsó (vagy 2 konzerv lecsepegtetve)
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál nagyszemű tengeri só
60 ml frissen facsart citromlé
150 g tahini (szezámpaszta)
- A tálaláshoz:
1 csomag pita
2 db paradicsom
1 kígyóuborka
olívaolaj, Cayenne-bors, finomra aprított petrezselyem
Elkészítés
- A hummuszhoz a fokhagymát a sóval mozsárban pépesre zúzzuk. A tahinivel és citromlével turmixgépbe tesszük és leturmixoljuk. Hideg vizet adunk hozzá, ettől még krémesebb lesz. Hozzáadjuk a csicseriborsót, majd ízesítjük és selymesre turmixoljuk.
- A falafelhez a száraz csicseriborsót 1 órára beáztatjuk, majd lecsepegtetjük. Az összes többi hozzávalóval késes robotgépbe tesszük és durvára daráljuk. Felhasználásig befőttesüvegbe tesszük a keveréket, és a hűtőben tároljuk. Elkészítés előtt 20 dkg falafelkeverékhez kb. 1,5 dl forró vizet adunk és 20 percig állni hagyjuk, hogy formázható masszát kapjunk. Golyókat formázunk a falafelmasszából, és ezeket kevés forró olajban kisütjük.
- A hummuszt kikenjük egy tányérba, elrendezzük rajta a falafelt. Finomra vágott paradicsommal, kígyóuborkával, tahinivel, olívaolajjal és petrezselyemmel díszítjük. Pitával fogyasztjuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora