A hummusz mostanra sokunk kedvenc ételei közé tartozik, éppen ezért fontos, hogy legyen hozzá egy jól működő recept. Ezt az igényeteket egyértelművé tettétek Instagramon is, szóval hoztam egy szerintem tökéletes receptet. Ezt a kevés hozzávalóból összeállítható ételt sok ponton el lehet rontani, úgyhogy megmutatom azt a verziót, ahogy a nagy könyvben meg van írva, azaz nem konzervből készül, de persze, ha nincs éppen sok időtök rá, gyorsíthattok vele néha.
Az igazi hummusz
Adag
6
adagFőzés
2
óraÁztatás
12
óraElkészítés
20
percTeljes elkészítési idő (áztatás nélkül)
2
óra20
percHozzávalók
- A tahiniszószhoz:
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál nagyszemű tengeri só
60 ml frissen facsart citromlé
20 dkg tahini (szezámpaszta)
2-3 evőkanál hideg víz
- A hummuszhoz:
50 dkg főtt csicseriborsó (vagy 2 konzerv, lecsepegtetve, leöblítve)
2-4 evőkanál főzőlé vagy zöldségalaplé
a tálaláshoz: olívaolaj, Cayenne-chili, őrölt római kömény
Elkészítés
- Ha magunk főzzük a csicseriborsót, akkor áztassuk be éjszakára, ezután mossuk át, majd tegyük fel főni háromszoros mennyiségű vízben, egy evőkanál szódabikarbónával, néhány sárgarépával, egy nagyobb fej hagymával, egy gerezd zellergumóval, és 2-3 babérlevéllel, mintha levest főznénk. Kb. 2 óra alatt fő meg.
- A főtt csicseriborsót főzés után azonnal, még melegen, turmixgépben simára turmixoljuk. Kiszedjük és félretesszük. A gépet nem kell elmosni.
- A fokhagymát mozsárban krémes állagúra törjük a tengeri sóval. Citromlével lazítjuk, és addig krémesítjük, amíg illatos, egynemű pépet kapunk.
- A szezámpasztát (tahini) a turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a citromos, sós fokhagymát, majd felengedjük 1-2 evőkanál hideg vízzel – ettől sűrű és krémes lesz. Összedolgozzuk.
- Hozzáadjuk a csicseriborsó-pürét és ezzel turmixoljuk tovább. A csicseriborsó főzőlevével, vagy zöldség alaplével, végső esetben hideg vízzel az ízlésünknek megfelelő állagúra hígítjuk, és akár 5-7 percig is turmixoljuk, hogy egészen fehér, sima, selymes állagú hummuszt kapjunk. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy kevés őrölt római köményt, és itt még állíthatunk az ízeken egy kis sóval vagy citromlével, ha szükséges. Ha ízesítjük, utána még egyszer turmixoljuk át a hummuszt.
- Akkor a legfinomabb, ha turmixolás után, még langyosan, azonnal tálaljuk. Ehhez kenjük ki a hummuszt egy tálba, a tetejét locsoljuk meg egy kevés jó minőségű olívaolajjal, és szórjuk meg Cayenne-chilivel.
Tipp:
- Hogy biztosan tökéletes legyen a végeredmény, összeszedtem mindent, amit tudni érdemes a hummuszról: Hummusz kisokos
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora