Ez a zöldborsókrémleves nem csak a borsótól kapja az ízét, hanem más zöldségek is kerülnek bele, hogy gazdagabbá tegyék. Nem sok és nem is erőteljes ízű zöldségek ezek, hagyják, hogy a zöldborsó vigye el a show-t, csak másodhegedűsök. A krutontól és a sült sonkától tartalmas, akár önálló vacsorának is beillő leves lesz belőle.
Zöldborsókrémleves sült sonkával
Adag
4
adagElőkészítés
15
percFőzés
30
percTeljes elkészítési idő
45
percHozzávalók
- A leveshez:
1 evőkanál olívaolaj
1 csomó újhagyma
1 sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
1 szárzeller
1 babérlevél
3 ág kakukkfű
1 kg zöldborsó
1,5 l zöldségalaplé
- A tálaláshoz:
20 dkg füstölt sonka
2 szelet kovászos kenyér
10 dkg párolt zöldborsó
1 kis csokor menta
Elkészítés
- A füstölt sonkát egy serpenyőben lepirítjuk, majd kiszedjük és félretesszük. A serpenyőbe 1 evőkanál vajat teszünk, és a kockára vágott kenyeret is aranybarnára pirítjuk. Ezt is félretesszük felhasználásig.
- A serpenyőbe 1 evőkanál olívaolajat öntünk, és a finomra vágott újhagymát, a lereszelt sárgarépát, fokhagymát és zellert puhára pároljuk rajta, közben a babérlevelet és a kakukkfüvet is a serpenyőbe tesszük.
- A párolt zöldségekhez adjuk a zöldborsót és az alaplevet, fedő alatt 10 percig főzzük, amíg a borsó megpuhul. Ezután a babérlevelet kiszedjük, és simára turmixoljuk a levest.
- A végén, feltétnek egy kevés zöldborsót megpárolunk (vagy turmixolás előtt kivesszük a levesből), és tálaláskor a sonkával és a krutonnal a levesre tesszük. Mentalevelekkel díszítjük.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora