Grillezett laskagomba házi lepénnyel

A laskagomba sokkal könnyebben emészthető, mint a többi gombaféle, és nagyon sokféleképpen el lehet készíteni. Ennél az ételnél pont úgy bántam vele, mintha hús lenne: fűszeres-joghurtos pácolást kapott, és grillserpenyőben sütöttem meg. Szerintem isteni!

Grillezett laskagomba házi lepénnyel

Grillezett laskagomba házi lepénnyel

Adag

4

adag
Előkészítés

15

perc
Sütés

30

perc
Pihentetés

1

óra 
Teljes elkészítési idő

1

óra 

45

perc

Hozzávalók

  • A gombához:
  • 3 gerezd fokhagyma

  • 1 kis darab gyömbér

  • 1 lime

  • 1 teáskanál őrölt koriander

  • 1 teáskanál őrölt római kömény

  • 1 teáskanál kókuszvirágcukor

  • ½ teáskanál Cayenne-bors

  • 3 dl görög joghurt

  • ½ kg laskagomba

  • A lepényhez:
  • 20 dkg liszt

  • 1,25 dl görög joghurt

  • ½ teáskanál só

  • 1,25 dl hideg víz

  • Az öntethez:
  • 2 csokor petrezselyem

  • 2 csokor koriander

  • 1 csomó újhagyma

  • 1 lime

  • 1 dl olívaolaj

  • ½ teáskanál só

  • ¼ teáskanál frissen őrölt bors

Elkészítés

  • Az öntet hozzávalóit késes aprítóban összedolgozzuk, mintha pesztót készítenénk. Felhasználásig félretesszük, hűtőben, befőttesüvegben 2-3 napig eláll.
  • A gombát megtisztítjuk, tenyérnyi darabokra szedjük és félretesszük. A páchoz lereszeljük a gyömbért, kifacsarjuk ½ lime levét, és lereszeljük a héját. A joghurtba keverjük a fűszereket, a cukrot, a gyömbért és a lime-ot, beleforgatjuk a gombát, és legalább egy órát, de akár egy egész éjszakán át pácoljuk (éjszakára tegyük a hűtőbe).
  • Sütés előtt kivesszük a pácból és papírtörlővel leitatjuk a gombát. A grillserpenyőt vékonyan bekenjük olajjal, és ropogósra sütjük a gombaszeleteket – nehezékként sütés közben helyezzünk egy másik serpenyőt a gombára, hogy jó ropogósra süljön. Használhatunk kontaktgrillt is.
  • A lepény hozzávalóit egy tálba tesszük, összedolgozzuk és 30 percig pihenni hagyjuk. Ezután 4 részre osztjuk, fél cm vastagságúra nyújtjuk és forró serpenyőben, oldalanként 1 percig sütjük, hogy kisség hólyagos legyen.
  • A sült gombát a lepényre szedjük, meglocsoljuk a zöld szósszal és azonnal fogyasztjuk.

Recept videó

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Ebédötletek

Kecskesajtos töltött sütőtök

Kecskesajtos töltött sütőtök

Hokkaidó sütőtökből készül, ami a formája miatt tökéletes ehhez a fogáshoz – kecskesajt, bacon is került bele, ami csodásan harmonizál a tök édes ízével.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes