A laskagomba sokkal könnyebben emészthető, mint a többi gombaféle, és nagyon sokféleképpen el lehet készíteni. Ennél az ételnél pont úgy bántam vele, mintha hús lenne: fűszeres-joghurtos pácolást kapott, és grillserpenyőben sütöttem meg. Szerintem isteni!
Grillezett laskagomba házi lepénnyel
4
adag15
perc30
perc1
óra1
óra45
percHozzávalók
- A gombához:
3 gerezd fokhagyma
1 kis darab gyömbér
1 lime
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál kókuszvirágcukor
½ teáskanál Cayenne-bors
3 dl görög joghurt
½ kg laskagomba
- A lepényhez:
20 dkg liszt
1,25 dl görög joghurt
½ teáskanál só
1,25 dl hideg víz
- Az öntethez:
2 csokor petrezselyem
2 csokor koriander
1 csomó újhagyma
1 lime
1 dl olívaolaj
½ teáskanál só
¼ teáskanál frissen őrölt bors
Elkészítés
- Az öntet hozzávalóit késes aprítóban összedolgozzuk, mintha pesztót készítenénk. Felhasználásig félretesszük, hűtőben, befőttesüvegben 2-3 napig eláll.
- A gombát megtisztítjuk, tenyérnyi darabokra szedjük és félretesszük. A páchoz lereszeljük a gyömbért, kifacsarjuk ½ lime levét, és lereszeljük a héját. A joghurtba keverjük a fűszereket, a cukrot, a gyömbért és a lime-ot, beleforgatjuk a gombát, és legalább egy órát, de akár egy egész éjszakán át pácoljuk (éjszakára tegyük a hűtőbe).
- Sütés előtt kivesszük a pácból és papírtörlővel leitatjuk a gombát. A grillserpenyőt vékonyan bekenjük olajjal, és ropogósra sütjük a gombaszeleteket – nehezékként sütés közben helyezzünk egy másik serpenyőt a gombára, hogy jó ropogósra süljön. Használhatunk kontaktgrillt is.
- A lepény hozzávalóit egy tálba tesszük, összedolgozzuk és 30 percig pihenni hagyjuk. Ezután 4 részre osztjuk, fél cm vastagságúra nyújtjuk és forró serpenyőben, oldalanként 1 percig sütjük, hogy kisség hólyagos legyen.
- A sült gombát a lepényre szedjük, meglocsoljuk a zöld szósszal és azonnal fogyasztjuk.
Recept videó
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora