Ez a recept aztán teljesen kimaxolja a sütőtökszezont, ugyanis a házi gnocchi tésztája és a mártás is ebből készül. Sok másra nincs is szükség ehhez a melengető, laktató fogáshoz, de a zsálya és a szerecsendió persze mégsem maradhat ki belőle.
Sütőtökös gnocchi pirított zsályával
Adag
4
adagElőkészítés
20
percSütés
45
percFőzés
30
percTeljes elkészítési idő
1
óra35
percHozzávalók
- A gnocchihoz:
50+20 dkg sütőtök
35 dkg főzni való burgonya
20-22 dkg liszt
1 teáskanál só
¼ teáskanál reszelt szerecsendió
- A mártáshoz:
20 dkg sült sütőtök
1,5 dl tejszín
5 dkg parmezán
½ teáskanál őrölt szerecsendió
- A tálaláshoz:
3 evőkanál vaj
10-12 levél zsálya
reszelt parmezán
Elkészítés
- A burgonyát és a sütőtököt tepsire tesszük, és 200 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt puhára sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni és meghámozzuk. A burgonyát és 50 dkg sütőtököt összetörünk, összegyúrjuk annyi liszttel, hogy formázható legyen, közben a sót és szerecsendiót is beledolgozzuk. Rugalmas masszát kell kapnunk.
- Lisztezett deszkán kis rudakat formázunk a tésztából, majd kétcentis darabokra vágjuk. Villával megformázzuk és lobogó, sós vízbe tesszük. Ha feljön a víz tetejére a gnocchi, még egy-két percet várunk, szűrőkanállal kiszedjük, majd szűrőben hagyjuk lecsepegni.
- A serpenyőben felolvasztjuk a 3 evőkanál vajat, egy ág kakukkfüvet beledobunk, és nagy lángon egy-két perc alatt megpirítjuk a gnocchik mindkét oldalát. A zsályaleveleket a maradék vajban szintén ropogósra pirítjuk, majd papírtörlőre szedjük.
- A mártás hozzávalóit összeturmixoljuk, felmelegítjük és beleforgatjuk a pirított gnocchit. Ropogós zsályalevelekkel díszítve tálaljuk. Parmezánt reszelünk a tetejére.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora
Ezt a receptet már a TV Paprikán is láthattad!