Sütőtökös gnocchi pirított zsályával

Ez a recept aztán teljesen kimaxolja a sütőtökszezont, ugyanis a házi gnocchi tésztája és a mártás is ebből készül. Sok másra nincs is szükség ehhez a melengető, laktató fogáshoz, de a zsálya és a szerecsendió persze mégsem maradhat ki belőle.

Sütőtökös gnocchi pirított zsályával

Sütőtökös gnocchi pirított zsályával

Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Sütés

45

perc
Főzés

30

perc
Teljes elkészítési idő

1

óra 

35

perc

Hozzávalók

  • A gnocchihoz:
  • 50+20 dkg sütőtök

  • 35 dkg főzni való burgonya

  • 20-22 dkg liszt

  • 1 teáskanál só

  • ¼ teáskanál reszelt szerecsendió

  • A mártáshoz:
  • 20 dkg sült sütőtök

  • 1,5 dl tejszín

  • 5 dkg parmezán

  • ½ teáskanál őrölt szerecsendió

  • A tálaláshoz:
  • 3 evőkanál vaj

  • 10-12 levél zsálya

  • reszelt parmezán

Elkészítés

  • A burgonyát és a sütőtököt tepsire tesszük, és 200 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt puhára sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni és meghámozzuk. A burgonyát és 50 dkg sütőtököt összetörünk, összegyúrjuk annyi liszttel, hogy formázható legyen, közben a sót és szerecsendiót is beledolgozzuk. Rugalmas masszát kell kapnunk.
  • Lisztezett deszkán kis rudakat formázunk a tésztából, majd kétcentis darabokra vágjuk. Villával megformázzuk és lobogó, sós vízbe tesszük. Ha feljön a víz tetejére a gnocchi, még egy-két percet várunk, szűrőkanállal kiszedjük, majd szűrőben hagyjuk lecsepegni.
  • A serpenyőben felolvasztjuk a 3 evőkanál vajat, egy ág kakukkfüvet beledobunk, és nagy lángon egy-két perc alatt megpirítjuk a gnocchik mindkét oldalát. A zsályaleveleket a maradék vajban szintén ropogósra pirítjuk, majd papírtörlőre szedjük.
  • A mártás hozzávalóit összeturmixoljuk, felmelegítjük és beleforgatjuk a pirított gnocchit. Ropogós zsályalevelekkel díszítve tálaljuk. Parmezánt reszelünk a tetejére.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Ezt a receptet már a TV Paprikán is láthattad!

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Datolyás keksz

Datolyás keksz

Pofonegyszerű, mégis nagyon ízgazdag datolyás keksz a puhább fajtából – 10 napig simán eláll, úgyhogy lehet rögtön dupla adaggal indítani.

Glutén és laktózmentes mézeskalács

Mentes mézeskalács

Glutén és laktózmentes mézeskalács, ami annyira finom, hogy felveszi a versenyt az eredetivel. Sőt, lehet, hogy még meg is előzi.

Bajor sörperec

Bajor sörperec

Kis pepecseléssel jár, de pont a fényes máz adja a bajor sörperec lényegét, a tésztából pedig még perecgolyót is lehet készíteni.

Medvehagymás-juhtúrós pogácsa

Medvehagymás-juhtúrós pogácsa

Nem múlhat el tavasz medvehagymával bolondított juhtúrós pogácsa nélkül – szuper párost alkotnak, de sima túróval is nagyon finom lesz!

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes