Különböző zöldségkrémekkel sok változatosságot – na meg rengeteg zöldséget – tudunk az asztalra varázsolni, főleg, ha bevetünk pár izgalmas alapanyagot és fűszert. A céklát mindenképpen érdemes sütőben megsütni, sokkal édesebb és finomabb lesz, mint főzve, ami csodásan passzol majd a tetejére szórt karamellizált dióhoz és kecskesajthoz. Látványra sem utolsó fogás, így szerintem tökéletes előétel baráti partikra vagy az ünnepi asztalra is.
Kecskesajtos céklakrém dióval
4
adag1
óra30
perc20
perc1
óra50
percHozzávalók
6 közepes cékla
½ teáskanál zaatar fűszerkeverék
¼ teáskanál őrölt chili
½ gerezd fokhagyma finomra reszelve
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 evőkanál méz
1 teáskanál só
15 dkg kecskesajt
1,5 dl görög joghurt
- A karamellizált dióhoz:
5 dkg dió
1 teáskanál cukor
- A tálaláshoz:
pita
Elkészítés
- A céklákat megmossuk, héjastól alufóliába csomagoljuk, és 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg teljesen megpuhulnak.
- Meghámozzuk a céklát, gerezdekre vágjuk és késes aprítógépbe tesszük. Hozzáadjuk a fűszereket és a finomra reszelt fokhagymát is. Mézzel, sóval ízesítjük, majd hozzáadjuk a kecskesajtot is. Simára turmixoljuk, és annyi görög joghurttal kikeverjük, hogy a kívánt állagot kapjuk.
- A diót egy serpenyőben kissé megpirítjuk, majd megszórjuk a cukorral és addig pirítjuk tovább, amíg a cukor karamellizálódik. Durvára aprítjuk, és megszórjuk vele a céklakrémet. Pirított pitával kínáljuk.
Tipp:
- Kecskesajt helyett fetával is elkészítheted a céklakrémet.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora