Nagyon egyszerű, mégis isteni, és nem mellékesen elég látványos étel. Tulajdonképpen csak azt kell kivárni, amíg a cékla megsül a sütőben, a palacsintasütés pedig szinte gyerekjáték. Ünnepi menüsor elejére beillik előételként, de baráti összejövetelre is szuper lehet, így az összeállítást rábízhatjuk a társaságra, és akkor még annyi tennivaló sincs vele.
Fűszeres palacsinta céklával és lazaccal
Adag
4
adagSütés
1
óra30
percElkészítés
30
percTeljes elkészítési idő
2
óraHozzávalók
2 közepes cékla
10 dkg füstölt lazac
- A palacsintához:
10 dkg zöldfűszer (petrezselyem, kapor, bazsalikom)
10 dkg liszt
½ csomag sütőpor
2 dl tej
1 tojás
50 g vaj
só
- A tálaláshoz:
4 evőkanál tejföl
1 narancs frissen reszelt héja
narancs vagy citromkarikák
kapor, petrezselyem
Elkészítés
- A céklákat alufóliába csomagoljuk és forró (200 fokos) sütőben puhára sütjük (kb. 1,5 óra). Ha kihűltek, meghámozzuk őket és vékonyan felszeleteljük.
- A zöldfűszereket felaprítjuk. A vajat egy nagy serpenyőben felolvasztjuk, majd keverőtálba öntjük. A serpenyőben maradt zsiradékon fogjuk kisütni a palacsintákat. A lisztet összekeverjük a sóval, sütőporral, az olvasztott vajjal és a tojással. Hozzáadjuk a tejet és a zöldfűszereket. Evőkanálnyi adagokat teszünk a felforrósított serpenyőbe, amibe előtte egy nagyon kevés olajat öntünk, hogy a vaj ne égjen meg. Kisütjük a palacsintákat.
- A tejfölt elkeverjük a reszelt narancshéjjal. Minden palacsintára teszünk egy kis kanál tejfölt, 1-2 szelet céklát, lazacot és kevés citromot vagy narancsot. Megszórjuk finomra aprított zöldfűszerrel és előételként kínáljuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora
Ezt a receptet már a TV Paprikán is láthattad!