Fűszeres csirkenyárs sültzöldség-salátával

Egy tartalmas, érdekes köret ugyanolyan fontos a grillezésnél, mint maga a hús. Kérdés persze, hogy mindenképp a húsé kell-e hogy legyen a főszerep, de most maradjunk a hagyományos felállásnál: grillezett csirkenyárs (a legnehezebb feladat, mert könnyen kiszárad) és saláta. Akár unalmas is lehetne, de nem lesz az, a köret pedig önmagában is lehetne főétel: idényzöldségek lencsével, rukkolával keverve és hummuszos salátaöntettel leöntve. Mi ezzel nyitottuk a grillszezont. Azt kell mondjam, erős kezdés volt.

Fűszeres csirkenyárs sültzöldség-salátával

Fűszeres csirkenyárs sültzöldség-salátával

Adag

4

adag
Előkészítés

30

perc
Sütés

40

perc
Teljes elkészítési idő

1

óra 

10

perc

Hozzávalók

  • A salátához:
  • 3 evőkanál olívaolaj

  • 30 dkg zöld spárga

  • 20 dkg sárgarépa

  • 50 dkg újburgonya

  • 25 dkg főtt lencse (lehet konzerv)

  • 20 dkg cukorborsó

  • 80 g rukkola

  • Az öntethez:
  • 2 evőkanál hummusz

  • ½ dl almaecet

  • ½ teáskanál só

  • ¼ teáskanál frissen őrölt bors

  • 1 teáskanál friss kakukkfű

  • A csirkenyárshoz:
  • 50 dkg csirkemellfilé

  • 1 teáskanál só

  • 1 teáskanál őrölt római kömény

  • ½ teáskanál őrölt koriander

  • 1 teáskanál őrölt paprika

  • 1 teáskanál kakukkfű

  • 1 csipet chili

  • A mázhoz:
  • 1 dl búzasör

  • 1 evőkanál méz

Elkészítés

  • Az újburgonyát és a megtisztított, feldarabolt sárgarépát tepsire tesszük, amiben egy rétegben kényelmesen elfér, meglocsoljuk olívaolajjal és meghintjük sóval. 200 fokra előmelegített sütőben kb. ½ órát sütjük, majd mellé tesszük a spárgát is. Amikor minden zöldség megsült, kivesszük a tepsit a sütőből és hagyjuk a zöldségeket langyosra hűlni.
  • A cukorborsót és a rukkolát falatnyi darabokra daraboljuk, és a főtt lencsével együtt összeforgatjuk a zöldségekkel. Az öntet hozzávalóit egy kis befőttesüvegben összerázzuk, de majd csak tálalás előtt közvetlenül öntjük a salátára.
  • A csirkemellet falatnyi darabokra vágjuk, összeforgatjuk a fűszerekkel és nyársra húzzuk. Grillen vagy grillserpenyőben, kevés olajjal kenegetve ropogósra sütjük, és sütés közben 2-3 alkalommal egy löttyintés sörrel gondoskodunk róla, hogy ne száradjon ki a hús. Közvetlenül azelőtt, hogy késznek ítéljük, bekenjük a húst a sörös-mézes mázzal, és már csak egy percig pirítjuk.
  • Tálaláskor a salátát összeforgatjuk az öntettel és ráhelyezzük a fűszeres nyárskat.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

A receptet az 1664 Blanc támogatta.

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Ebédötletek

Sajtos bab buggyantott tojással

Sajtos bab buggyantott tojással

Gyors ebédnek, vacsorának, de akár szupertápláló reggelinek is megteszi ez a babos pirítós savanyított hagymával, főleg buggyantott tojással a tetején.

Sült zöldséges tésztaszósz

Sült zöldséges tésztaszósz

Selymes, krémes tésztaszósz, ráadásul minden évszakban úgy variálható, ahogy csak szeretnénk, így ez most sütőtökkel készült.

Nizzai saláta lazaccal

Nizzai saláta lazaccal

A nizzai saláta újabb példa arra, hogy a saláta nem unalmas műfaj, és simán lehet laktató, teljes értékű fogás, most például tonhal helyett lazaccal.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes