Egy tartalmas, érdekes köret ugyanolyan fontos a grillezésnél, mint maga a hús. Kérdés persze, hogy mindenképp a húsé kell-e hogy legyen a főszerep, de most maradjunk a hagyományos felállásnál: grillezett csirkenyárs (a legnehezebb feladat, mert könnyen kiszárad) és saláta. Akár unalmas is lehetne, de nem lesz az, a köret pedig önmagában is lehetne főétel: idényzöldségek lencsével, rukkolával keverve és hummuszos salátaöntettel leöntve. Mi ezzel nyitottuk a grillszezont. Azt kell mondjam, erős kezdés volt.
Fűszeres csirkenyárs sültzöldség-salátával
Adag
4
adagElőkészítés
30
percSütés
40
percTeljes elkészítési idő
1
óra10
percHozzávalók
- A salátához:
3 evőkanál olívaolaj
30 dkg zöld spárga
20 dkg sárgarépa
50 dkg újburgonya
25 dkg főtt lencse (lehet konzerv)
20 dkg cukorborsó
80 g rukkola
- Az öntethez:
2 evőkanál hummusz
½ dl almaecet
½ teáskanál só
¼ teáskanál frissen őrölt bors
1 teáskanál friss kakukkfű
- A csirkenyárshoz:
50 dkg csirkemellfilé
1 teáskanál só
1 teáskanál őrölt római kömény
½ teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt paprika
1 teáskanál kakukkfű
1 csipet chili
- A mázhoz:
1 dl búzasör
1 evőkanál méz
Elkészítés
- Az újburgonyát és a megtisztított, feldarabolt sárgarépát tepsire tesszük, amiben egy rétegben kényelmesen elfér, meglocsoljuk olívaolajjal és meghintjük sóval. 200 fokra előmelegített sütőben kb. ½ órát sütjük, majd mellé tesszük a spárgát is. Amikor minden zöldség megsült, kivesszük a tepsit a sütőből és hagyjuk a zöldségeket langyosra hűlni.
- A cukorborsót és a rukkolát falatnyi darabokra daraboljuk, és a főtt lencsével együtt összeforgatjuk a zöldségekkel. Az öntet hozzávalóit egy kis befőttesüvegben összerázzuk, de majd csak tálalás előtt közvetlenül öntjük a salátára.
- A csirkemellet falatnyi darabokra vágjuk, összeforgatjuk a fűszerekkel és nyársra húzzuk. Grillen vagy grillserpenyőben, kevés olajjal kenegetve ropogósra sütjük, és sütés közben 2-3 alkalommal egy löttyintés sörrel gondoskodunk róla, hogy ne száradjon ki a hús. Közvetlenül azelőtt, hogy késznek ítéljük, bekenjük a húst a sörös-mézes mázzal, és már csak egy percig pirítjuk.
- Tálaláskor a salátát összeforgatjuk az öntettel és ráhelyezzük a fűszeres nyárskat.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora
A receptet az 1664 Blanc támogatta.