Az igazi francia croissant

Nem véletelen, hogy a pékek hajnalban kelnek… a kenyerek és az isteni pékáruk sok órás törődést igényelnek, éppen ezért csak a nagyon elkötelezett házi pékek mondhatják el magukról, hogy mindig a saját kenyerüket eszik. Így van ez a franciák híres kiflijével, a croissant-nal is. A leveles tészta hajtogatása időigényes, de egyáltalán nem bonyolult folyamat, a végeredmény pedig igazán büszkeséggel töltheti el a készítőjét.

Az igazi francia croissant

Az igazi francia croissant

Adag

8

db
Előkészítés

30

perc
Sütés

20

perc
Hűtés

120

perc
Hajtogatás

90

perc
Kelesztés

120

perc
Teljes elkészítési idő

6

óra 

20

perc

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt

  • 3,5 dl tej

  • 30 g friss élesztő

  • 50 g cukor

  • 10 g só

  • 30 dkg vaj

  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés

  • A vajat közepesen keményre hűtjük és két sütőpapír között 1/2 cm vastagságú, kb. 30×40 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. Visszatesszük a hűtőbe.
  • A tejet langyosra melegítjük. Hozzáadjuk a cukor felét és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  • A lisztet összekeverjük a maradék cukorral és a sóval. Beleöntjük a felfutott élesztőt és robotgépben simára dagasztjuk. A tésztából golyót gyúrunk, kissé kilapítjuk és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy a vajjal azonos hőmérsékletű legyen.
  • A tésztát kinyújtjuk kb. 50×60 cm-esre. A közepére tesszük a lehűtött, kinyújtott vajat, a tészta széleit ráhajtjuk, hogy sehol ne lógjon ki a vajlap, végül egyszer kinyújtjuk a tésztát.
  • Összehajtjuk, mint egy levelet és a hűtőbe tesszük. 1/2 óránként kinyújtjuk és újra összehajtjuk – összesen háromszor, mindig ügyelve arra, hogy a tésztát 90 fokot elforgatva kezdjük a nyújtást. Ezt követően visszatesszük a tésztát egy órára a hűtőbe. Amikor lehűlt, folytathatjuk a munkát: készülhet belőle péksütemény vagy pite, de le is fagyaszthatjuk későbbi felhasználásra.
  • A croissant-hoz a leveles tésztát két részre osztjuk, az egyiket a hűtőbe tesszük, a másikat pedig ½ cm vastagra nyújtjuk, ügyelve arra, hogy kb. 30×20 cm-es téglalapot kapjunk. Ezt három további téglalapra osztjuk és mindhármat átlósan ketté vágjuk, így kapunk 6 háromszöget. A háromszögeket rövid oldaluktól a hegyes vége felé haladva feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Ugyanígy előkészítjük a másik adag tésztából is a croissant-okat.
  • Huzatmentes helyen, letakarva 2 órát kelesztjük. Egy tojást egy csipet sóval felverünk és megkenjük vele a megkelt croissant-okat, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük őket. 2 perc után a hőfokot visszavesszük 175 fokra és további 15-20 perc alatt, aranybarnára sütjük. Egy kevés vaj kifolyhat a tésztából a sütés közben, de ez nem hiba.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Datolyás keksz

Datolyás keksz

Pofonegyszerű, mégis nagyon ízgazdag datolyás keksz a puhább fajtából – 10 napig simán eláll, úgyhogy lehet rögtön dupla adaggal indítani.

Azonnal puha mézeskalács

Puha mézeskalács

Azonnal puha mézeskalács recept, ami sütés után azonnal fogyasztható. Sokat csináljatok belőle, mert nagyon eteti magát!

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes