Nem véletelen, hogy a pékek hajnalban kelnek… a kenyerek és az isteni pékáruk sok órás törődést igényelnek, éppen ezért csak a nagyon elkötelezett házi pékek mondhatják el magukról, hogy mindig a saját kenyerüket eszik. Így van ez a franciák híres kiflijével, a croissant-nal is. A leveles tészta hajtogatása időigényes, de egyáltalán nem bonyolult folyamat, a végeredmény pedig igazán büszkeséggel töltheti el a készítőjét.
Az igazi francia croissant
Adag
8
dbElőkészítés
30
percSütés
20
percHűtés
120
percHajtogatás
90
percKelesztés
120
percTeljes elkészítési idő
6
óra20
percHozzávalók
60 dkg liszt
3,5 dl tej
30 g friss élesztő
50 g cukor
10 g só
30 dkg vaj
1 tojás a kenéshez
Elkészítés
- A vajat közepesen keményre hűtjük és két sütőpapír között 1/2 cm vastagságú, kb. 30×40 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. Visszatesszük a hűtőbe.
- A tejet langyosra melegítjük. Hozzáadjuk a cukor felét és felfuttatjuk benne az élesztőt.
- A lisztet összekeverjük a maradék cukorral és a sóval. Beleöntjük a felfutott élesztőt és robotgépben simára dagasztjuk. A tésztából golyót gyúrunk, kissé kilapítjuk és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy a vajjal azonos hőmérsékletű legyen.
- A tésztát kinyújtjuk kb. 50×60 cm-esre. A közepére tesszük a lehűtött, kinyújtott vajat, a tészta széleit ráhajtjuk, hogy sehol ne lógjon ki a vajlap, végül egyszer kinyújtjuk a tésztát.
- Összehajtjuk, mint egy levelet és a hűtőbe tesszük. 1/2 óránként kinyújtjuk és újra összehajtjuk – összesen háromszor, mindig ügyelve arra, hogy a tésztát 90 fokot elforgatva kezdjük a nyújtást. Ezt követően visszatesszük a tésztát egy órára a hűtőbe. Amikor lehűlt, folytathatjuk a munkát: készülhet belőle péksütemény vagy pite, de le is fagyaszthatjuk későbbi felhasználásra.
- A croissant-hoz a leveles tésztát két részre osztjuk, az egyiket a hűtőbe tesszük, a másikat pedig ½ cm vastagra nyújtjuk, ügyelve arra, hogy kb. 30×20 cm-es téglalapot kapjunk. Ezt három további téglalapra osztjuk és mindhármat átlósan ketté vágjuk, így kapunk 6 háromszöget. A háromszögeket rövid oldaluktól a hegyes vége felé haladva feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Ugyanígy előkészítjük a másik adag tésztából is a croissant-okat.
- Huzatmentes helyen, letakarva 2 órát kelesztjük. Egy tojást egy csipet sóval felverünk és megkenjük vele a megkelt croissant-okat, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük őket. 2 perc után a hőfokot visszavesszük 175 fokra és további 15-20 perc alatt, aranybarnára sütjük. Egy kevés vaj kifolyhat a tésztából a sütés közben, de ez nem hiba.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora