Sajtos-paradicsomos empanada

Dél-Amerikában és más spanyol vagy portugál ajkú területeken az empanada olyan, mint nálunk a pogácsa: mindenki másképp készíti, és bármikor szívesen fogyasztják. A klasszikus talán darált húsos, de egy igazi empanada üzletben mindig számos változat közül választhatunk. Uzsonnás dobozban nem törik össze, viszonylag jól bírja a strapát, és köszönhetően annak, hogy a töltelék személyre szabható, a gyerekek is nagyon kedvelik.

Sajtos-paradicsomos empanada

Sajtos-paradicsomos empanada

Adag

10

darab
Előkészítés

25

perc
Sütés

20

perc
Kelesztés

1

óra 
Teljes elkészítési idő

1

óra 

45

perc

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • ½ kg sima liszt

  • 1 teáskanál só

  • ½ teáskanál füstölt paprika

  • 1 csomag (7 g) száraz élesztő

  • 0,8 dl langyos víz

  • 0,8 dl langyos tej

  • 1 dl olívaolaj

  • 1 tojás 1 evőkanál vízzel kikeverve

  • reszelt sajt és szezámmag a szóráshoz

  • A töltelékhez:
  • 10 dkg reszelt sajt (érett gouda)

  • 10 dkg natúr krémsajt

  • 1 csokor petrezselyem

  • 15 dkg koktélparadicsom

  • ½ teáskanál só

Elkészítés

  • A tésztához a lisztet egy robotgép keverőtáljába tesszük. Hozzákeverjük a sót és a füstölt paprikát. Az élesztőt összekeverjük a vízzel, a tejjel és az olajjal, ezt is a keverőtálba öntjük, és a dagasztófejjel simára és ruganyosra dagasztjuk a tésztát. Letakarjuk, és huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük.
  • Amíg a tészta kel, a töltelékhez a reszelt sajtot elkeverjük a krémsajttal és a finomra aprított petrezselyemmel és a sóval. A koktélparadicsomokat ketté vágjuk, és hozzáadjuk a töltelékhez.
  • Amikor a tészta a duplájára kelt, lisztezett deszkára borítjuk, kinyomkodjuk belőle a levegőt, és 3 mm vastagra nyújtjuk. 10 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle, és megtöltjük mindegyiket 1-1 evőkanál töltelékkel. A korongok szélét enyhén vizes ecsettel bekenjük, és félbe hajtjuk (vagy a megtöltött korongra egy másikat borítunk) – a széleit összetapasztjuk. A széleket villával lenyomkodva lezárjuk. Végül a batyukat megkenjük a vízzel kikevert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és szezámmaggal.
  • 180 fokra előmelegített sütőben 15–20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha aranybarnára sül.

Tipp:

  • Óriási előnye, hogy az empanada nagyon jól fagyasztható – érdemes sütés előtt, töltés után betenni a mélyhűtőbe, így bármikor frissen süthetjük.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Ázsiai újhagymás palacsinta

Ázsiai újhagymás palacsinta

Ázsiai újhagymás palacsinta, ami sokkal inkább lepény – van egy-két trükkje, de egyébként nagyon könnyen elkészíthető, és más zöldséggel is klasszul működik.

Azonnal puha mézeskalács

Puha mézeskalács

Azonnal puha mézeskalács recept, ami sütés után azonnal fogyasztható. Sokat csináljatok belőle, mert nagyon eteti magát!

Medvehagymás-juhtúrós pogácsa

Medvehagymás-juhtúrós pogácsa

Nem múlhat el tavasz medvehagymával bolondított juhtúrós pogácsa nélkül – szuper párost alkotnak, de sima túróval is nagyon finom lesz!

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes