Dél-Amerikában és más spanyol vagy portugál ajkú területeken az empanada olyan, mint nálunk a pogácsa: mindenki másképp készíti, és bármikor szívesen fogyasztják. A klasszikus talán darált húsos, de egy igazi empanada üzletben mindig számos változat közül választhatunk. Uzsonnás dobozban nem törik össze, viszonylag jól bírja a strapát, és köszönhetően annak, hogy a töltelék személyre szabható, a gyerekek is nagyon kedvelik.
Sajtos-paradicsomos empanada
Adag
10
darabElőkészítés
25
percSütés
20
percKelesztés
1
óraTeljes elkészítési idő
1
óra45
percHozzávalók
- A tésztához:
½ kg sima liszt
1 teáskanál só
½ teáskanál füstölt paprika
1 csomag (7 g) száraz élesztő
0,8 dl langyos víz
0,8 dl langyos tej
1 dl olívaolaj
1 tojás 1 evőkanál vízzel kikeverve
reszelt sajt és szezámmag a szóráshoz
- A töltelékhez:
10 dkg reszelt sajt (érett gouda)
10 dkg natúr krémsajt
1 csokor petrezselyem
15 dkg koktélparadicsom
½ teáskanál só
Elkészítés
- A tésztához a lisztet egy robotgép keverőtáljába tesszük. Hozzákeverjük a sót és a füstölt paprikát. Az élesztőt összekeverjük a vízzel, a tejjel és az olajjal, ezt is a keverőtálba öntjük, és a dagasztófejjel simára és ruganyosra dagasztjuk a tésztát. Letakarjuk, és huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük.
- Amíg a tészta kel, a töltelékhez a reszelt sajtot elkeverjük a krémsajttal és a finomra aprított petrezselyemmel és a sóval. A koktélparadicsomokat ketté vágjuk, és hozzáadjuk a töltelékhez.
- Amikor a tészta a duplájára kelt, lisztezett deszkára borítjuk, kinyomkodjuk belőle a levegőt, és 3 mm vastagra nyújtjuk. 10 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle, és megtöltjük mindegyiket 1-1 evőkanál töltelékkel. A korongok szélét enyhén vizes ecsettel bekenjük, és félbe hajtjuk (vagy a megtöltött korongra egy másikat borítunk) – a széleit összetapasztjuk. A széleket villával lenyomkodva lezárjuk. Végül a batyukat megkenjük a vízzel kikevert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és szezámmaggal.
- 180 fokra előmelegített sütőben 15–20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha aranybarnára sül.
Tipp:
- Óriási előnye, hogy az empanada nagyon jól fagyasztható – érdemes sütés előtt, töltés után betenni a mélyhűtőbe, így bármikor frissen süthetjük.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora