Pofonegyszerű, villámgyors, mégis nagyon izgalmas és látványos sós pite, ami vacsorára, egy salátával ebédre, de brunchra is tökéletes. Egyébként pedig szuper maradékmentő recept, hiszen a sajtot, gyümölcsöt is variálhatjátok azzal, ami éppen otthon van – sima camembert sajttal, almával is isteni.
Gyűrt pite brie sajttal és körtével
Adag26 cm-es pite
Előkészítés
15
percSütés
35
percTeljes elkészítési idő
50
percHozzávalók
20 dkg réteslap
10 dkg olvasztott vaj
2 tojás
2,5 dl tejszín
só, bors
125 g brie sajt
2 körte
5 dkg dió
3 ág kakukkfű
Elkészítés
- A réteslapokat egyenként óvatosan összegyűrjük és elhelyezzük egy 26 cm átmérőjű hőálló edényben. Jó sűrűn tömködjük tele az edényt a réteslapokkal, hullámokat és kis zsebeket kialakítva. Nem baj, ha a kilógó szélek, csücskök rendezetlenül lesznek az edényben, ezek fognak ropogósra sülni.
- A vajat egy kis lábasban felolvasztjuk és a tésztára locsoljuk. Igyekezzünk egyenletesen eloszlatni, de nem baj, ha nem jut mindenhova egyformán.
- A tojást és a tejszínt simára keverjük, enyhén sózzuk és borsozzuk a keveréket. A sajtot szeletekre vágjuk, a körtéket kicsumázzuk és szintén felszeleteljük.
- A sajtszeleteket elrendezzük a tésztarétegek között. Ugyanezt tesszük a körteszeletekkel is, majd az egészet meglocsoljuk a tejszínes, tojásos keverékkel. Végül megszórjuk dióval és kakukkfűvel, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Azonnal vagy sütés után rövid idővel fogyasztjuk, hogy jó ropogós legyen. Ha kihűlt, forró sütőben újramelegíthető, így újra ropogós lesz.
Recept videó
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora
A receptet a Président támogatta.