Bár nagyon szeretek kísérletezni az ízekkel, és újragondolni az ételeket, azért vannak olyan klasszikusok, amik egyszerűen úgy jók, ahogy vannak. Az almás pite pont ilyen sütemény, ezért most megosztom, hogy nálunk hogyan is készül.
Klasszikus almás pite
Adag25×30 cm-es tepsihez
Előkészítés
20
percSütés
50
percPihentetés
1
óraTeljes elkészítési idő
2
óra10
percHozzávalók
- A tésztához:
45 dkg liszt
7 dkg cukor
½ teáskanál só
20 dkg hideg vaj
2 evőkanál zsír
15 dkg tejföl
2 tojássárgája
- A töltelékhez:
3 kg savanykás alma
6 dkg cukor
½ teáskanál só
5 dkg vaj
2 teáskanál fahéj
¼ teáskanál szegfűszeg
¼ teáskanál frissen reszelt szerecsendió
¼ teáskanál szegfűbors
1 citrom leve és finomra reszelt héja
- A tetejére:
1 tojás
2 evőkanál cukor
Elkészítés
- A lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a vajat, a zsírt, és összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejföllel elkever tojássárgáját, összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni a tésztát.
- Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Egy nagy lábasba tesszük a fűszerekkel, a vajjal, cukorral, sóval, és puhára pároljuk. Áttesszük egy szűrőbe és hagyjuk lecsepegni a tölteléket, hogy ne áztassa el a tésztát. (A lecsepegő almalevet érdemes felfogni, mert nagyon finom!)
- A tésztát 2 részre osztjuk, kinyújtjuk, és az első lapot a sütőpapírral leterített tepsi aljára tesszük. Elrendezzük rajta az almás tölteléket, jól lenyomkodjuk és elsimítjuk, majd ráborítjuk a másik tésztalapot is. Megkenjük felvert tojással, sűrűn megszurkáljuk villával, és 180 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük.
Recept videó
Tipp:
- A fűszeres almalevet tegyük befőttesüvegbe, a hűtőben egy hétig eláll. A reggeli kásánkra kanalazva, teába keverve vagy magában fogyasztva is jó szolgálatot tesz majd.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora
A receptet a Président támogatta.