Mille feuille Baileys-zel

A krémes klasszikus desszert, amit akár egy sima vasárnap délután is gond nélkül bedob az ember a cukrászdában. Persze erre a süteményre is minden nemzetnek megvan a maga változata, az én egyik kedvencem a francia mille feuille. Otthon én se állok neki minden nap, mert nem egy villámgyors süti, viszont nem bonyolult – főleg ha bolti leveles tésztát használtok, mint én is. Bárki belekezdhet, és érdemes is: teljesen más élmény lesz a frissen betöltött, ropogós tészta és habos krém együttese. Főleg, ha egy kis Baileys-zel még ünnepibbre hangoljuk, ahogy ezt most én is tettem.

Mille feuille Baileys-szel

Mille feuille Baileys-szel

Adag

6

adag
Előkészítés

30

perc
Pihentetés

2

óra 
Sütés

25

perc
Teljes elkészítési idő

2

óra 

55

perc

Hozzávalók

  • A krémhez:
  • 2 dl tej

  • 35 g cukor

  • 1 vaníliarúd kikapart magja

  • 3 tojássárgája

  • 20 g étkezési keményítő

  • 0,5 dl Baileys Original ír krémlikőr (alk.: 17%)

  • 20 g hideg vaj

  • 2,5 dl habtejszín

  • A tésztalapokhoz:
  • 25 dkg leveles tészta

  • 4 evőkanál étolaj

  • 4 evőkanál cukor

Elkészítés

  • A tejet a cukor felével, a vanília kikapart magjával és a vaníliarúddal kis lábasba tesszük, és forráspontig melegítjük.
  • A maradék cukrot egy keverőtálba tesszük a tojássárgájával és a keményítővel, majd simára keverjük. Először kanalanként adunk hozzá a meleg tejből, majd ha a tojás felmelegedett, az összes tejet hozzáadjuk, simára keverjük és visszatesszük a lábasba. Hozzáadjuk a Baileys-t is, és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. A végén kivesszük a vaníliarudat, lehúzzuk a lábast a tűzről, és a krémhez adjuk a hideg vajat. Simára keverjük, a tetejére sütőpapírt teszünk, hogy ne bőrösödjön, teljesen lehűtjük, majd felhasználásig, de legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.
  • A leveles tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, megkenjük olajjal, és sűrűn megszórjuk cukorral mindkét oldalon. Egy tepsit leterítünk sütőpapírral, erre fektetjük a lekent tésztát, majd ezt is leterítjük sütőpapírral, és ráhelyezünk egy másik tepsit nehezéknek. 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, ezután óvatosan megfordítjuk a lapot, újra rátesszük a sütőpapírt és a másik tepsit, és további 10 percig sütjük. Ha aranybarnára sült, és a cukor karamellizálódott, kivesszük a sütőből, és éles késsel felvágjuk egyforma téglalapokra.
  • A kihűlt cukrászkrémet kivesszük a hűtőből. A habtejszínt kemény habbá verjük és óvatosan a cukrászkrémbe keverjük, majd nyomózsákba kanalazzuk.
  • Magunk elé teszünk egy tésztalapocskát, a krémből kis gombócokat nyomunk rá, majd újabb réteg tészta és krém következik. Azonnal fogyasztjuk, hogy a tészta ropogós maradjon.

Tipp:

  • Ha biztosra szeretnénk menni, hogy a krém stabil legyen, a tejszínhab felverésekor adhatunk hozzá 1 teáskanál zselatinport is.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

A receptet a Baileys támogatta.

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Reggeliötletek

Foszlós kalács

Foszlós kalács

Családi recept, egyenesen a nagymamámtól – nálunk mindig így készül húsvétra a foszlós kalács.

Paradicsomos galette

Paradicsomos galette

A galette gyors és egyszerű süti, de egy ilyen mézes, paradicsomos töltelékkel nagyon izgalmas tud lenni.

Az igazi francia croissant

Az igazi francia croissant

Ez egy élesztős leveles tészta alaprecept minden infóval, ami a francia croissant sütéséhez szükséges – kicsit időigényes, de minden percet megér.

Mogyoróvajas granola

Kipróbált házi granolarecept mogyoróvajjal, amit sokféleképpen variálhatsz annak megfelelően, hogy épp mit találsz a kamrában.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes