Paradicsomos galette

A paradicsomszezon csúcsán ez a galette az egyik kedvenc gyors süteményem, bármikor szívesen fogyasztom. Minél többféle zamatos paradicsomot használunk hozzá, annál finomabb lesz. A méz és a mustár beállítja a paradicsomban is megtalálható cukor és savak egyensúlyát. Megint csak azt tudom mondani, hogy nem kell mindent túlbonyolítani, ez úgy jó, ahogy van!

Paradicsomos galette

Paradicsomos galette

Adag

4

adag
Előkészítés

15

perc
Sütés

35

perc
Teljes elkészítési idő

50

perc

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 15 dkg liszt

  • 10 dkg hideg vaj

  • 1 teáskanál só

  • 5 dkg tejföl

  • szeletelt mandula a szóráshoz

  • A töltelékhez:
  • 1 evőkanál dijoni mustár

  • 40 dkg paradicsom

  • 1 teáskanál provance-i fűszerkeverék

  • ½ teáskanál só

  • 1 teáskanál méz

  • ½ teáskanál frissen őrölt bors

  • 2 teáskanál vaj

  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés

  • A tésztához a lisztet és a vajat elmorzsoljuk, majd összegyúrjuk a sóval és a tejföllel. Azonnal kinyújthatjuk, de jót tesz neki, ha pihen 30 percet a hűtőben.
  • Sütőpapíron 3 mm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a mustárral úgy, hogy körben 3-4 centis peremet hagyunk, elrendezzük rajta a felszeletelt paradicsomot (jó, ha többfélét használunk). Sóval, borssal, zöldfűszerekkel és mézzel ízesítjük. A vajat kis darabokban rámorzsoljuk.
  • A tészta széleit ráhajtogatjuk a töltelékre. Megkenjük kissé felvert tojással, megszórjuk szeletelt mandulával és 200 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt pirosra sütjük.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Reggeliötletek

Vaníliás krémtúró

Vaníliás krémtúró

Valószínűleg a krémtúrót mindenki imádta gyerekkorában, legalábbis a bolti verziót – na, ez még annál is finomabb, ráadásul úgy ízesítjük, ahogy csak tetszik.

Mogyoróvajas granola

Kipróbált házi granolarecept mogyoróvajjal, amit sokféleképpen variálhatsz annak megfelelően, hogy épp mit találsz a kamrában.

Zöld saksuka

Zöld saksuka

Szuperzöld tavaszi saksuka-variáció – ha szeretnétek feldobni kicsit a reggeliteket, dobjátok be ezt a receptet!

Amerikai palacsinta íróval és juharsziruppal

Amerikai palacsinta íróval

A legkönnyebb és leghabosabb amerikai palacsinta recept, amit ismerünk – az írót nem érdemes kihagyni belőle, mert attól lesz az igazi.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes