A fatörzstorta talán már retrószámba megy, de a hagyományos sütemények nem véletlenül maradnak meg a kedvencek között. Kiváló alapanyagokból készítve, főleg gesztenyés változatban ez egy igazi ünnepi édesség, amit szívesen készítek el újra és újra.
Gesztenyés fatörzs
Adag6-8 adag
Előkészítés
40
percSütés
12
percPihentetés
20
percTeljes elkészítési idő
52
percHozzávalók
- A piskótához:
2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
3 dkg liszt
10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál étolaj
1 evőkanál vaníliakivonat
6 tojás
½ teáskanál só
12 dkg cukor
- A krémhez:
25 dkg cukrozatlan gesztenyemassza
30 dkg mascarpone
3 evőkanál sötét rum
5 dkg porcukor
- A csokikrémhez:
15 dkg étcsokoládé
1,5 evőkanál vaj
1 teáskanál instant kávé
1 evőkanál vaníliakivonat
1,2 dl tejszín
Elkészítés
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük. Egy tepsit leterítünk sütőpapírral és félretesszük. Egy tiszta, nem öblítővel mosott konyharuhát megszórunk 1-1 evőkanál porcukor és cukrozatlan kakaópor keverékével, ezt is félretesszük.
- A piskótához a kakaóport és a lisztet egy keverőtálba szitáljuk. A csokoládét az olajjal és a vaníliakivonattal vízgőz felett felolvasztjuk, majd a gőzről levéve hagyjuk langyosra hűlni.
- A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját 6 dkg cukorral robotgépben fehéredésig felverjük, hozzáadjuk a lehűlt csokoládét és simára keverjük.
- A tojásfehérjét tiszta habverővel a robotgépben egy csipet sóval felverjük, majd kanalanként hozzákeverjük a maradék 6 dkg cukrot, és addig dolgoztatjuk a gépet, amíg fényes, kemény habot kapunk. Ezt óvatosan a csokoládés masszához forgatjuk, majd végül a lisztes keveréket is a masszához dolgozzuk, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot.
- A masszát az előkészített tepsire terítjük, és az előmelegített sütőben 12 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha ruganyos tésztát kapunk. Kivesszük a sütőből, hagyjuk egy kicsit lehűlni, majd a cukrozott konyharuhára fordítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt. A konyharuha segítségével feltekerjük és így hagyjuk, amíg elkészül a krém.
- A töltelékhez krumplinyomón átpasszírozzuk a gesztenyemasszát, a porcukorral kikeverjük, végül a mascarponéval és a rummal is összedolgozzuk. A lehűlt piskótatekercset kitekerjük, megtöltjük a gesztenyés krémmel, majd újra feltekerjük. Letakarjuk, és legalább fél órára a hűtőbe tesszük.
- Közben elkészítjük a csokoládébevonatot: egy keverőtálba tesszük a kis darabokra tört csokoládét, a vajat, instant kávét, és a vaníliakivonatot. Egy kis lábasban a tejszínt forráspontig hevítjük, majd a keverőtálba öntjük és addig kevergetjük, amíg a csokoládé teljesen felolvad. Hagyjuk langyosra hűlni, majd lefedjük és 20-30 percre (nem többre!) a hűtőbe tesszük.
- A gesztenyés tekercset kivesszük, végeit ferdén levágjuk, majd az egészet 45 fokos szögben kettévágjuk 2/3-1/3 arányban. A kisebb darab süteményt a nagyobbhoz illesztjük, hogy jellegzetes fatorzs formát kapjunk. A süteményt bevonjuk a csokoládékrémmel, és tetszés szerint díszítjük. Hűtve, szeletelve kínáljuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora
A receptet a Lindt támogatta.