Gesztenyés fatörzs

A fatörzstorta talán már retrószámba megy, de a hagyományos sütemények nem véletlenül maradnak meg a kedvencek között. Kiváló alapanyagokból készítve, főleg gesztenyés változatban ez egy igazi ünnepi édesség, amit szívesen készítek el újra és újra.

Gesztenyés fatörzs

Gesztenyés fatörzs

Adag

6-8 adag
Előkészítés

40

perc
Sütés

12

perc
Pihentetés

20

perc
Teljes elkészítési idő

52

perc

Hozzávalók

  • A piskótához:
  • 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor

  • 3 dkg liszt

  • 10 dkg étcsokoládé

  • 2 evőkanál étolaj

  • 1 evőkanál vaníliakivonat

  • 6 tojás

  • ½ teáskanál só

  • 12 dkg cukor

  • A krémhez:
  • 25 dkg cukrozatlan gesztenyemassza

  • 30 dkg mascarpone

  • 3 evőkanál sötét rum

  • 5 dkg porcukor

  • A csokikrémhez:
  • 15 dkg étcsokoládé

  • 1,5 evőkanál vaj

  • 1 teáskanál instant kávé

  • 1 evőkanál vaníliakivonat

  • 1,2 dl tejszín

Elkészítés

  • A sütőt 190 fokra előmelegítjük. Egy tepsit leterítünk sütőpapírral és félretesszük. Egy tiszta, nem öblítővel mosott konyharuhát megszórunk 1-1 evőkanál porcukor és cukrozatlan kakaópor keverékével, ezt is félretesszük.
  • A piskótához a kakaóport és a lisztet egy keverőtálba szitáljuk. A csokoládét az olajjal és a vaníliakivonattal vízgőz felett felolvasztjuk, majd a gőzről levéve hagyjuk langyosra hűlni.
  • A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját 6 dkg cukorral robotgépben fehéredésig felverjük, hozzáadjuk a lehűlt csokoládét és simára keverjük.
  • A tojásfehérjét tiszta habverővel a robotgépben egy csipet sóval felverjük, majd kanalanként hozzákeverjük a maradék 6 dkg cukrot, és addig dolgoztatjuk a gépet, amíg fényes, kemény habot kapunk. Ezt óvatosan a csokoládés masszához forgatjuk, majd végül a lisztes keveréket is a masszához dolgozzuk, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot.
  • A masszát az előkészített tepsire terítjük, és az előmelegített sütőben 12 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha ruganyos tésztát kapunk. Kivesszük a sütőből, hagyjuk egy kicsit lehűlni, majd a cukrozott konyharuhára fordítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt. A konyharuha segítségével feltekerjük és így hagyjuk, amíg elkészül a krém.
  • A töltelékhez krumplinyomón átpasszírozzuk a gesztenyemasszát, a porcukorral kikeverjük, végül a mascarponéval és a rummal is összedolgozzuk. A lehűlt piskótatekercset kitekerjük, megtöltjük a gesztenyés krémmel, majd újra feltekerjük. Letakarjuk, és legalább fél órára a hűtőbe tesszük.
  • Közben elkészítjük a csokoládébevonatot: egy keverőtálba tesszük a kis darabokra tört csokoládét, a vajat, instant kávét, és a vaníliakivonatot. Egy kis lábasban a tejszínt forráspontig hevítjük, majd a keverőtálba öntjük és addig kevergetjük, amíg a csokoládé teljesen felolvad. Hagyjuk langyosra hűlni, majd lefedjük és 20-30 percre (nem többre!) a hűtőbe tesszük.
  • A gesztenyés tekercset kivesszük, végeit ferdén levágjuk, majd az egészet 45 fokos szögben kettévágjuk 2/3-1/3 arányban. A kisebb darab süteményt a nagyobbhoz illesztjük, hogy jellegzetes fatorzs formát kapjunk. A süteményt bevonjuk a csokoládékrémmel, és tetszés szerint díszítjük. Hűtve, szeletelve kínáljuk.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

A receptet a Lindt támogatta.

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Ebédötletek

Adas polo, azaz perzsa sült rizs korianderrel és lencsével

Adas polo, azaz perzsa sült rizs

Ez nem egy hétköznapi köret! A perzsa sült rizst datolya, pirított hagyma és kurkuma teszik különlegessé, így akár önálló fogásként is megállja a helyét.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes