Gesztenyés choux rumos meggyel

A choux au craquelin a francia cukrászat egyik alap süteménye, égetett tésztából készül. Manapság a hazai cukrászdák sláger süteményévé is vált, ezért úgy gondoltam, megmutatom, hogy készíthetjük el otthon is. Időigényes, de nem nehéz az elkészítése, egészen biztosan nagy elismerést lehet vele bezsebelni. A tölteléket bátran lehet variálni, én most a gesztenyekorszakomat élem, ezért egy gesztenyés változatot mutatok be.

Gesztenyés choux rumos meggyel

Gesztenyés choux rumos meggyel

Adag

24

darab
Előkészítés

1

óra 
Sütés

40

perc
Hűtés

30

perc
Teljes elkészítési idő

2

óra 

10

perc

Hozzávalók

  • A roppanóshoz:
  • 115 g barna cukor

  • 115 g vaj

  • 115 g liszt

  • 1 csipet só

  • Az égetett tésztához:
  • 2 dl hideg víz

  • 1,5 dl tej

  • 85 g vaj

  • 8 g cukor

  • ½ teáskanál só

  • 130 g liszt

  • 4 nagy tojás

  • A krémhez:
  • ½ l tej

  • 1 teáskanál vaníliakivonat

  • 4 tojássárgája

  • 10 dkg porcukor

  • 3 evőkanál kukoricakeményítő

  • 2 evőkanál vaj

  • 1 csomag gesztenyemassza

  • A rumos meggyhez:
  • 10 dkg fagyasztott meggy

  • ½ dl rum

  • 2-3 evőkanál barna cukor

Elkészítés

  • A roppanós hozzávalóit kézzel vagy villával összedolgozzuk. Két sütőpapír között vékonyra nyújtjuk (2-3 mm) és a mélyhűtőbe tesszük.
  • A krémhez forráspontig melegítjük a tejet, közben hozzáadjuk a vaníliát. A tojássárgáját egy keverőtálban kikeverjük a porcukorral és a keményítővel, majd kis adagokban hozzákeverjük a forró tejet. Visszatesszük a lábasba és sűrűre főzzük a krémet.
  • A gesztenyemasszát villával összetörjük, és simára keverjük a puha vajjal. Ha a krém langyosra hűlt, simára keverjük a gesztenyével, és az egészet hűtőszekrényben teljesen lehűtjük.
  • A meggyet egy kis lábasban, alacsony lángon sziruposra főzzük a rummal és a cukorral. Ha a meggyszemek teljesen összeestek és sötét színt kaptak, lehúzzuk a tűzről és félretesszük.
  • Az égetett tésztához a tejet, vizet, vajat, cukrot és sót közepes lábosba tesszük. Felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a lisztet. Visszatesszük a tűzre, és közepesen magas láng felett folyamatosan kevergetjük, amíg a tészta elválik a lábos oldalától, és vékony filmréteggel vonja be – kb. 2-3 perc.
  • Áttesszük a tésztát robotgépbe, kicsit lehűtjük és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Nyomózsákba tesszük, és egy sütőpapírral leterített sütőlapra kis gombócokat nyomunk a tésztából ügyelve, hogy egyformák legyenek és egymástól 5-7 centi távolságra kerüljenek, mert meg fognak nőni sütés közben.
  • A ropogóst kivesszük a mélyhűtőből, és körülbelül akkora korongokat szúrunk belőle, mint az égetett tészta gombócok. Mindegyik égetett tésztára egy ropogós korongot teszünk, és 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 35-40 percig sütjük, amíg az égetett tészta felfújódik, a ropogós pedig szép aranybarnára és repedezettre sül rajta. Fontos, hogy a tészta teljesen kiszikkadjon, akkor lesz majd jó tölthető. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
  • A süteményeket kettévágjuk, az alsó részt gazdagon megtöltjük a gesztenyés krémmel, a közepébe teszünk 1-1 szem meggyet, majd rátesszük a tészta sapkáját. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Recept videó

Tipp:

  • Az összes elemet előre elkészíthetjük, a tésztát akár 4-5 nappal korábban megsüthetjük, légmentesen záródó dobozban tároljuk. Fogyasztás előtt ½ órával töltsük csak meg, hogy ne ázzon el a tészta.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

A receptet a Tefal támogatta.

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Ebédötletek

Gesztenyés ravioli

Gesztenyés ravioli

Ezért a gesztenyés-ricottás ravioliért bizony megéri a házi tésztával dolgozni, mert a boltban ilyet biztosan nem találni.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes