A zserbó családi ügy: mindenkinek megvan a bevált receptje. Nálunk ez az omlós tésztás változat a kedvenc, amit nagymamám és anyukám tökéletesre fejlesztett – így anyu is elmondhatja, hogy ez az ő anyukája zserbója! Nem tudom, hogy a korábbi generációk hogyan készítették, de az biztos, hogy én ezt viszem tovább. Tudom, hogy az azonos nevet viselő cukrászdában teljesen más recept szerint készül a zserbó, de ebben az esetben nagyon igaz a mondás, hogy ahány ház, annyi szokás.
Zserbó, ahogy anyukám készíti
30
perc30
perc40
perc1
óra40
percHozzávalók
50 dkg liszt
30 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db tojás
1 csomag sütőpor
1 dl tejföl
60 dkg sárgabaracklekvár
30 dkg darált dió
20 dkg porcukor
20 dkg étcsokoládé
1 teáskanál vaj
Elkészítés
- A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval. Elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, és jól összedolgozzuk. Annyi tejfölt adunk hozzá, amitől lágy, de ruganyos lesz. Négy részre osztjuk és 20 percig pihentetjük.
- Az első adag tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk úgy, hogy 25×35 centis téglalapot kapjunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, megkenjük a lekvár egyharmadával és megszórjuk a porcukorral elkevert dió egyharmad részével.
- A következő tésztát is ugyanígy kinyújtjuk, a diós rétegre terítjük, majd ismét lekvár és diós töltelék következik. A rétegezést megismételjük, végül a sütemény tetejére borítjuk az utolsó réteg tésztát, amit megszurkálunk villával.
- 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit pihenni, majd egy határozott mozdulattal megfordítjuk és eltávolítjuk róla a sütőpapírt. Hagyjuk teljesen kihűlni, amíg elkészítjük a csokimázat.
- A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és adunk hozzá egy diónyi vajat is, hogy szép fénye legyen. A csokimázat a kihűlt zserbóra csorgatjuk és egy spatulával elsimítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni, és csak akkor szeleteljük, ha a csokoládé teljesen megszilárdult.
Tipp:
- Mivel ez a sütemény nem élesztős tésztával készült, érdemes egy napig pihentetni szeletelés előtt, hogy kissé megpuhuljon.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora