Meghatározó pillanat volt az életemben, amikor jó pár éve rájöttem, hogy el tudom készíteni gyerekkorom legnagyobb mumusát, a tökfőzeléket úgy, hogy számomra is kedves legyen. Gyerekként nem tudtam meghatározni, hogy mit nem szeretek, de a konyhai rutin megszerzése után már könnyen be tudtam azonosítani, hogy elsősorban a főtt kapor íze volt az. A főzelék állagán is krémesítettem egy kicsit, amit sokan eretnekségnek tartanak, de még többen ugyanúgy örülnek neki, mint én, mert így kaptunk egy egészen más élményt. Az is fontos, hogy nem főzöm teljesen puhára a tököt, hanem egy kicsit ressre hagyom.
Tökfőzelék, ahogy én szeretem
Adag
4
adagElőkészítés
5
percFőzés
25
percTeljes elkészítési idő
30
percHozzávalók
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál étolaj
1 kg zsenge tök
2,5 dl zsíros tejföl
1 evőkanál étkezési keményítő
10 dkg mascarpone
1 nagy csokor kapor
½ teáskanál só
¼ teáskanál frissen őrölt bors
opcionális: ½ citrom reszelt héja és frissen facsart leve
Elkészítés
- A fokhagymát megpucoljuk, finomra felvágjuk. Az olajat felhevítjük és közepes, inkább alacsony lángon puhára pároljuk a fokhagymát, ügyelve, hogy ne barnuljon meg.
- Hozzáadjuk a gyalult tököt. Amikor elkezd összeesni, sózzuk, borsozzuk és tovább pároljuk. A tök elég levet ereszt ahhoz, hogy megpárolódjon benne.
- Közben elkészítjük a habarást: a tejfölt és a keményítőt csomómentesen kikeverjük.
- Amikor a tök elfőtte a levét, hozzáadjuk a tejfölt és kevergetve pár percig főzzük, amíg besűrűsödik. Ezután félretesszük hűlni.
- A langyosra hűlt főzelékhez keverjük a mascarponét és a finomra vágott kaprot. Ha szeretnénk, még tovább ízesíthetjük frissen reszelt citromhéjjal és egy kevés citromlével.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora