Tökfőzelék, ahogy én szeretem

Meghatározó pillanat volt az életemben, amikor jó pár éve rájöttem, hogy el tudom készíteni gyerekkorom legnagyobb mumusát, a tökfőzeléket úgy, hogy számomra is kedves legyen. Gyerekként nem tudtam meghatározni, hogy mit nem szeretek, de a konyhai rutin megszerzése után már könnyen be tudtam azonosítani, hogy elsősorban a főtt kapor íze volt az. A főzelék állagán is krémesítettem egy kicsit, amit sokan eretnekségnek tartanak, de még többen ugyanúgy örülnek neki, mint én, mert így kaptunk egy egészen más élményt. Az is fontos, hogy nem főzöm teljesen puhára a tököt, hanem egy kicsit ressre hagyom.

Tökfőzelék, ahogy én szeretem

Tökfőzelék, ahogy én szeretem

Adag

4

adag
Előkészítés

5

perc
Főzés

25

perc
Teljes elkészítési idő

30

perc

Hozzávalók

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 2 evőkanál étolaj

  • 1 kg zsenge tök

  • 2,5 dl zsíros tejföl

  • 1 evőkanál étkezési keményítő

  • 10 dkg mascarpone

  • 1 nagy csokor kapor

  • ½ teáskanál só

  • ¼ teáskanál frissen őrölt bors

  • opcionális: ½ citrom reszelt héja és frissen facsart leve

Elkészítés

  • A fokhagymát megpucoljuk, finomra felvágjuk. Az olajat felhevítjük és közepes, inkább alacsony lángon puhára pároljuk a fokhagymát, ügyelve, hogy ne barnuljon meg.
  • Hozzáadjuk a gyalult tököt. Amikor elkezd összeesni, sózzuk, borsozzuk és tovább pároljuk. A tök elég levet ereszt ahhoz, hogy megpárolódjon benne.
  • Közben elkészítjük a habarást: a tejfölt és a keményítőt csomómentesen kikeverjük.
  • Amikor a tök elfőtte a levét, hozzáadjuk a tejfölt és kevergetve pár percig főzzük, amíg besűrűsödik. Ezután félretesszük hűlni.
  • A langyosra hűlt főzelékhez keverjük a mascarponét és a finomra vágott kaprot. Ha szeretnénk, még tovább ízesíthetjük frissen reszelt citromhéjjal és egy kevés citromlével.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Vacsoraötletek

Extra paradicsomos tészta

Extra paradicsomos tészta

Duplán paradicsomos tészta, némi szardellával és kapribogyóval bolondítva – igazi nyári fogás, amihez már csak egy nagy csokor bazsalikom kell, semmi más.

Házi falafel-tál hummusszal

Házi falafel-tál hummusszal

Házi, villámgyors falafel saját keverékből, amit betárazhattok nagyobb mennyiségben, és még egy hummusz alapreceptet is mutatok hozzá.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes