Sajtos-kesudiós karfiolkrémleves

Télen gyakran kerül az asztalra valamilyen krémleves, gondolom, nem csak nálunk van ez így, hiszen a hidegben jól jön egy melengető, tartalmas fogás akár ebédre, akár vacsorára. A karfiolkrémlevest tovább gazdagítottam sajttal és kesudióval, a kurkumától pedig a színe is pompás, és nem mellékesen 30 percen belül az asztalra kerülhet.

Sajtos-kesudiós karfiolkrémleves

Sajtos-kesudiós karfiolkrémleves

Adag

6

adag
Előkészítés

10

perc
Főzés

20

perc
Teljes elkészítési idő

30

perc

Hozzávalók

  • 1 nagyobb fej karfiol

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • 1 vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 15 dkg kesudió

  • 1 evőkanál őrölt kurkuma

  • 2 teáskanál só

  • 1 – 1 ½ l víz

  • ½ citrom leve

  • 5 dkg reszelt cheddar sajt

  • A krutonhoz:
  • 2 vastagabb szelet kovászos kenyér

Elkészítés

  • A karfiolt rózsáira szedjük, minél kisebbre, annál gyorsabban fő, de nem kell túl kicsire, mert a kesudiónak is kell idő, hogy megpuhuljon.
  • Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat, és rádobjuk a finomra aprított hagymát. Üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát és a kurkumát is. Ezután mehet a lábasba a karfiol és a kesudió is, majd gyakran kevergetve kb. 5 percig pirítjuk.
  • Felöntjük vízzel és alacsony lángon puhára főzzük. Sózzuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot, és simára turmixoljuk a levest. Ha túl sűrű, adhatunk hozzá még egy kevés vizet a turmixolás után, és mindenképpen kóstoljuk meg, hogy elég sós-e.
  • A tetejére vajban pirított kenyérkockákat és reszelt sajtot teszünk.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

A receptet a Tefal támogatta.

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Reggeliötletek

Datolyás keksz

Datolyás keksz

Pofonegyszerű, mégis nagyon ízgazdag datolyás keksz a puhább fajtából – 10 napig simán eláll, úgyhogy lehet rögtön dupla adaggal indítani.

Japán felhőpalacsinta

Japán felhőpalacsinta

A felhőpalacsinta pont olyan puha, mintha tényleg felhőbe harapnánk, ehetjük gyümölccsel, mindenféle öntettel, szuper menő reggeli!

Vaníliás krémtúró

Vaníliás krémtúró

Valószínűleg a krémtúrót mindenki imádta gyerekkorában, legalábbis a bolti verziót – na, ez még annál is finomabb, ráadásul úgy ízesítjük, ahogy csak tetszik.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes