Télen gyakran kerül az asztalra valamilyen krémleves, gondolom, nem csak nálunk van ez így, hiszen a hidegben jól jön egy melengető, tartalmas fogás akár ebédre, akár vacsorára. A karfiolkrémlevest tovább gazdagítottam sajttal és kesudióval, a kurkumától pedig a színe is pompás, és nem mellékesen 30 percen belül az asztalra kerülhet.
Sajtos-kesudiós karfiolkrémleves
Adag
6
adagElőkészítés
10
percFőzés
20
percTeljes elkészítési idő
30
percHozzávalók
1 nagyobb fej karfiol
2 evőkanál olívaolaj
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg kesudió
1 evőkanál őrölt kurkuma
2 teáskanál só
1 – 1 ½ l víz
½ citrom leve
5 dkg reszelt cheddar sajt
- A krutonhoz:
2 vastagabb szelet kovászos kenyér
Elkészítés
- A karfiolt rózsáira szedjük, minél kisebbre, annál gyorsabban fő, de nem kell túl kicsire, mert a kesudiónak is kell idő, hogy megpuhuljon.
- Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat, és rádobjuk a finomra aprított hagymát. Üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát és a kurkumát is. Ezután mehet a lábasba a karfiol és a kesudió is, majd gyakran kevergetve kb. 5 percig pirítjuk.
- Felöntjük vízzel és alacsony lángon puhára főzzük. Sózzuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot, és simára turmixoljuk a levest. Ha túl sűrű, adhatunk hozzá még egy kevés vizet a turmixolás után, és mindenképpen kóstoljuk meg, hogy elég sós-e.
- A tetejére vajban pirított kenyérkockákat és reszelt sajtot teszünk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora
A receptet a Tefal támogatta.