Imam bayildi, a török töltött padlizsán

Imam bayildi, azaz ájult imám ennek az ételnek a neve, ami illatos töltelékkel töltött, vajpuhára sült padlizsánt jelent. Éppen csak annyi fahéj fűszerezi a paradicsomból, paprikából és hagymából álló tölteléket, amitől különleges, egzotikus illata és íze lesz, de talán nem is tudjuk pontosan beazonosítani, hogy mi fűszerezi a zöldségeket. Sok változata létezik a receptnek, van ahol nem szerepel paprika, máshol hegyes, zöld, török paprikát használnak. Én szeretem a kápia édes ízét, ezért erre esett a választásom. Az elősütés elmélyíti az ízeket, mindenképpen ezt ajánlom a serpenyőben való készítéssel szemben.

Imam bayildi, a török töltött padlizsán

Imam bayildi, a török töltött padlizsán

Adag

4

adag
Előkészítés

30

perc
Sütés

45

perc
Teljes elkészítési idő

1

óra 

15

perc

Hozzávalók

  • 4 kisebb padlizsán

  • 1 nagy hagyma

  • 6 gerezd fokhagyma

  • 3 nagy paradicsom (70 dkg)

  • 3 kápia paprika

  • 1 csokor petrezselyem

  • 1 teáskanál só

  • 1 csipet őrölt fahéj

  • 3 evőkanál olívaolaj

  • ½ dl víz

  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé

Elkészítés

  • A padlizsánokat hosszában bemetsszük, ügyelve, hogy ne vágjuk át a másik oldalon. Sütőlapra tesszük őket.
  • A paradicsomokat nagyobb darabokra vágjuk és a padlizsánok mellé tesszük a tepsire. A paprikákat megmossuk és ezeket is a tepsire tesszük. 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük a zöldségeket, amíg a paradicsomok és a padlizsánok egy kicsit összeesnek, a paprikák héja pedig megfeketedik.
  • Kivesszük a tepsit a sütőből, a paprikákat azonnal áttesszük egy szorosan záródó dobozba, a padlizsánok belsejét megsózzuk és a bemetszéssel lefelé egy szűrőbe tesszük. 10 percig hagyjuk a paprikát és a padlizsánt pihenni.
  • Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és a vékonyra szeletelt hagymát puhára pároljuk rajta, ügyelve, hogy ne kapjon színt. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát, és ezt is puhára pároljuk. A paradicsom héját a sütés után könnyedén lehúzzuk, és a paradicsomdarabokat a hagymás alaphoz adjuk. A paprikák héját a pihentetés után lehúzzuk, csumáját kidobjuk és a húsát csíkokra vágjuk, majd a serpenyőbe tesszük.
  • A tölteléket összekeverjük, sózzuk és nagyon kevés fahéjjal ízesítjük. A padlizsánok magját óvatosan kikanalazzuk, majd a paradicsomos tölteléket elosztjuk a 4 padlizsán között, és megtöltjük őket. Egy hőálló edénybe tesszük, amiben pont elférnek, kevés citromlevet csepegtetünk a tetejére, aláöntjük a vizet, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, amíg a víz teljesen elpárolog, a padlizsánok pedig teljesen megpuhulnak. A sütőből kivéve azonnal fogyasztjuk, de langyosan is finom.
  • Aprított petrezselymet szórunk a tetejére (lehet petrezselyem, kapor és bazsalikom keveréke is). Kínálhatunk mellé görög joghurtot.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Ebédötletek

Sajtos bab buggyantott tojással

Sajtos bab buggyantott tojással

Gyors ebédnek, vacsorának, de akár szupertápláló reggelinek is megteszi ez a babos pirítós savanyított hagymával, főleg buggyantott tojással a tetején.

Adas polo, azaz perzsa sült rizs korianderrel és lencsével

Adas polo, azaz perzsa sült rizs

Ez nem egy hétköznapi köret! A perzsa sült rizst datolya, pirított hagyma és kurkuma teszik különlegessé, így akár önálló fogásként is megállja a helyét.

Sárgaborsódahl

Sárgaborsódahl

Ezzel a sárgaborsódahllal örökre elűzhetitek a szörnyű menzás emlékeket, mert a sárgaborsó igenis finom, itt a bizonyíték.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes