Imam bayildi, azaz ájult imám ennek az ételnek a neve, ami illatos töltelékkel töltött, vajpuhára sült padlizsánt jelent. Éppen csak annyi fahéj fűszerezi a paradicsomból, paprikából és hagymából álló tölteléket, amitől különleges, egzotikus illata és íze lesz, de talán nem is tudjuk pontosan beazonosítani, hogy mi fűszerezi a zöldségeket. Sok változata létezik a receptnek, van ahol nem szerepel paprika, máshol hegyes, zöld, török paprikát használnak. Én szeretem a kápia édes ízét, ezért erre esett a választásom. Az elősütés elmélyíti az ízeket, mindenképpen ezt ajánlom a serpenyőben való készítéssel szemben.
Imam bayildi, a török töltött padlizsán
4
adag30
perc45
perc1
óra15
percHozzávalók
4 kisebb padlizsán
1 nagy hagyma
6 gerezd fokhagyma
3 nagy paradicsom (70 dkg)
3 kápia paprika
1 csokor petrezselyem
1 teáskanál só
1 csipet őrölt fahéj
3 evőkanál olívaolaj
½ dl víz
2 evőkanál frissen facsart citromlé
Elkészítés
- A padlizsánokat hosszában bemetsszük, ügyelve, hogy ne vágjuk át a másik oldalon. Sütőlapra tesszük őket.
- A paradicsomokat nagyobb darabokra vágjuk és a padlizsánok mellé tesszük a tepsire. A paprikákat megmossuk és ezeket is a tepsire tesszük. 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük a zöldségeket, amíg a paradicsomok és a padlizsánok egy kicsit összeesnek, a paprikák héja pedig megfeketedik.
- Kivesszük a tepsit a sütőből, a paprikákat azonnal áttesszük egy szorosan záródó dobozba, a padlizsánok belsejét megsózzuk és a bemetszéssel lefelé egy szűrőbe tesszük. 10 percig hagyjuk a paprikát és a padlizsánt pihenni.
- Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és a vékonyra szeletelt hagymát puhára pároljuk rajta, ügyelve, hogy ne kapjon színt. Hozzáadjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát, és ezt is puhára pároljuk. A paradicsom héját a sütés után könnyedén lehúzzuk, és a paradicsomdarabokat a hagymás alaphoz adjuk. A paprikák héját a pihentetés után lehúzzuk, csumáját kidobjuk és a húsát csíkokra vágjuk, majd a serpenyőbe tesszük.
- A tölteléket összekeverjük, sózzuk és nagyon kevés fahéjjal ízesítjük. A padlizsánok magját óvatosan kikanalazzuk, majd a paradicsomos tölteléket elosztjuk a 4 padlizsán között, és megtöltjük őket. Egy hőálló edénybe tesszük, amiben pont elférnek, kevés citromlevet csepegtetünk a tetejére, aláöntjük a vizet, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, amíg a víz teljesen elpárolog, a padlizsánok pedig teljesen megpuhulnak. A sütőből kivéve azonnal fogyasztjuk, de langyosan is finom.
- Aprított petrezselymet szórunk a tetejére (lehet petrezselyem, kapor és bazsalikom keveréke is). Kínálhatunk mellé görög joghurtot.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora