Nyár végén, ősszel – attól függ, mikor terem a füge -, nálam kötelező program, hogy jó adag fügelekvárt főzzek, és így kihúzzam a következő szezonig. Ugyanerre tudlak biztatni, ennél ugyanis kevés finomabb lekvár van, mutatom a kedvenc receptemet hozzá.
Rumos fügelekvár
Adag
2
közepes üveg lekvárhozElőkészítés
15
percFőzés
40
percTeljes elkészítési idő
55
percHozzávalók
1 kg érett füge
25 dkg cukor
1 dl víz
1,5 dl sötét rum
1 citrom frissen facsart leve
Elkészítés
- A fügéket megmossuk, száraikat levagdossuk, és a gyümölcsöt negyedekre vágjuk.
- A cukrot a vízzel egy közepes lábasba tesszük, és közepes lángon addig melegítjük, amíg a víz elpárolog és a cukor karamellizálódni kezd. Amikor még világos borostyán színe van, hozzáadjuk a rumot és megvárjuk, amíg a cukor teljesen felolvad. A lábasba tesszük a fügét és a citrom levét, kb. 35 percig főzzük, amíg a füge összeesik, és lekvár állagot kapunk.
- Steril üvegekbe töltjük, az üvegeket pár percre a fejükre állítjuk, majd dunsztban hagyjuk a lekvárt teljesen kihűlni. Nyitás után a hűtőben tároljuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora