Sóban eltett citrom

Ez a Közel-Keleten mindenhol megtalálható savanyúság valójában egy fűszer, amivel szinte bármit feldobhatunk. Salátákba, levesekbe keverhetjük, sült húsok mellé kínálhatjuk, de helye van szendvicsekben és akár főzelékek tetején is. Érési ideje 4-6 hét, ezért érdemes időben elkészíteni, ha a citrom frissítő ízét a téli hónapok során is szeretnénk élvezni.

Sóban eltett citrom

Sóban eltett citrom

Adag

1

üveg
Előkészítés

20

perc
Pihentetés

4

hét
Teljes elkészítési idő (pihentetés nélkül)

20

perc

Hozzávalók

  • 9-10 db kezeletlen citrom

  • kb. ½ kg só

  • 1 evőkanál szemes bors

  • 3-4 babérlevél

Elkészítés

  • Ennél a receptnél kiemelten fontos, hogy kezeletlen citromot használjunk!
  • 5 db citromot a csúcsuktól kiindulva hosszában, keresztbe bevágunk, ügyelve arra, hogy ne vágjuk végig, tehát ne essenek szét a gerezdek. A többi citrom levét kifacsarjuk.
  • Óvatosan szétnyitjuk a bemetszett citromokat és mindegyiket megtöltjük annyi sóval, amennyivel csak tudjuk. Ezután egy steril befőttesüvegbe tesszük őket, és alaposan lenyomkodjuk. Közéjük tesszük a babérlevelet és a szemes borsot is. Szórunk még rá annyi sót, amennyi félig megtölti az üveget, újra lenyomkodjuk egy fakanállal, hogy a citrom levet eresszen, és felöntjük annyi frissen facsart citromlével amennyi ellepi.
  • Lezárjuk az üveget és legalább 4 hétre félretesszük. Egy két naponta átrázogatjuk, hogy a só feloldódjon.

Tipp:

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Vacsoraötletek

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes