Ez a Közel-Keleten mindenhol megtalálható savanyúság valójában egy fűszer, amivel szinte bármit feldobhatunk. Salátákba, levesekbe keverhetjük, sült húsok mellé kínálhatjuk, de helye van szendvicsekben és akár főzelékek tetején is. Érési ideje 4-6 hét, ezért érdemes időben elkészíteni, ha a citrom frissítő ízét a téli hónapok során is szeretnénk élvezni.
Sóban eltett citrom
Adag
1
üvegElőkészítés
20
percPihentetés
4
hétTeljes elkészítési idő (pihentetés nélkül)
20
percHozzávalók
9-10 db kezeletlen citrom
kb. ½ kg só
1 evőkanál szemes bors
3-4 babérlevél
Elkészítés
- Ennél a receptnél kiemelten fontos, hogy kezeletlen citromot használjunk!
- 5 db citromot a csúcsuktól kiindulva hosszában, keresztbe bevágunk, ügyelve arra, hogy ne vágjuk végig, tehát ne essenek szét a gerezdek. A többi citrom levét kifacsarjuk.
- Óvatosan szétnyitjuk a bemetszett citromokat és mindegyiket megtöltjük annyi sóval, amennyivel csak tudjuk. Ezután egy steril befőttesüvegbe tesszük őket, és alaposan lenyomkodjuk. Közéjük tesszük a babérlevelet és a szemes borsot is. Szórunk még rá annyi sót, amennyi félig megtölti az üveget, újra lenyomkodjuk egy fakanállal, hogy a citrom levet eresszen, és felöntjük annyi frissen facsart citromlével amennyi ellepi.
- Lezárjuk az üveget és legalább 4 hétre félretesszük. Egy két naponta átrázogatjuk, hogy a só feloldódjon.
Tipp:
- Összegyűjtöttem neked, mire is tudod felhasználni a citromot, itt tudod elolvasni: Mire használd a sóban eltett citromot?
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora