Mire használd a sóban eltett citromot?

Elteszed sóban a citromot, kivárod a 4-6 hetet, amíg elkészül, na de most mit kezdj vele? A kérdés addig jogos, amíg ki nem próbálod, mert az első sóban eltett citrommal elkészített étel után beindul majd a fantáziád, hogy mi mindenben lehetne még kipróbálni!

Mi az a sóban eltett citrom?

Egy savanyúság vagy természetes ízfokozó, amit a marokkói konyhából ismerünk, de jellemző a közel-keleti konyhára is. Édességekben nem használjuk, mert nagyon sós, erjesztett savanyúság, ami különleges ízt ad sokféle ételnek. Legértékesebb része a héja, ami az erjedés során megpuhul, a belső fehér réteg elveszíti kesernyés ízét, állaga pedig enyhén zselés lesz. Ezt nem csak íze, hanem textúrája miatt is szeretik használni.

Sóban eltett citrom
Sóban eltett citrom

Mire használhatjuk?

A citrom húsát fűszerként használhatjuk, ha enyhe savanykás ízt szeretnénk adni leveseknek, raguknak. Marokkóban leginkább a híres tagine-ban használt fűszer. Különösen jól illik szárnyasokhoz, bárányhoz vagy halakhoz. A magyar konyha hagyományos receptjeit is feldobhatod vele, belépő szinten például tárkonyos csirkeragu levesben. Keverheted tonhalkrémbe vagy ízesíthetsz vele bármilyen fehér húsú halat, akár zöldfűszerekkel kombinálva. A héjából a brassói aprópecsenyére szórva egészen elképesztő élményre számíthatsz.

A bátrabbak szinte bármilyen ételt izgalmasabbá tehetnek vele, amihez illik a citrom íze. Arra kell számítani, hogy a sóban eltett citrom sokkal aromásabb, de kevésbé savanyú ízű, mint a friss citrom. Sült vagy párolt zöldségekhez keverve a főzés, sütés után, salátákban, paradicsomos ételekben nagyon jól működik más fűszerekkel vagy pirított magokkal keverve. Főzelékeket vagy krémleveseket is ízesíthetsz vele, sárgarépa, mángold, sütőtök vagy édesburgonya mellett harmonikus lesz az eredmény. Krémesre főzött bab, lencse vagy hüvelyesek is szeretik, de tavasszal, ha még marad belőle, a (zöld) spárga mellett is nagyon fogod szeretni.

A sóban eltett citromnak ott lesz a helye a kamrapolcon, ha egyszer kipróbálod – ha szeretnéd elkészíteni, ITT találsz hozzá receptet.

Oszd meg a blogbejegyzést:

Facebook
Pinterest
Email

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó blogbejegyzések

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes