4 tipp a fenntartható konyhához

Egy új konyha kialakítása bizony több oldalról is nagy beruházás, még akkor is, ha „csak” a meglévőt szeretnéd felújítani. Ráadásul nem csak neked, de a bolygónak is – sok pénzbe kerül, rengeteg fa alapanyag kell hozzá, sok munka legyártani, hatalmas teherautókkal kell kiszállítani és így tovább. Éppen ezért egyáltalán nem mellékes tényező, hogy a fenntarthatóság szempontjából is tudatosan válasszuk ki, tervezzük meg a konyhát, amihez most adok néhány tanácsot.

Így válassz alapanyagot!
Annak érdekében, hogy az új konyhánk hosszú távon tartós, így valóban kifizetődő beruházás legyen, a legfontosabb, hogy minőségi alapanyagból készüljön. Igyekezzünk olyat keresni, amit kifejezetten konyhai használatra készítettek elő, és a felületkezelése alkalmassá teszi a fokozott igénybevételnek, hőnek, takarításnak, így elkerülhetjük, hogy pár hónap használat után felpúposodjon, vetemedjen, elszíneződjön a bútorlap vagy munkapult, és cserélni kelljen. Az sem mindegy, milyen anyagokkal kezelik a felületet, hiszen napi szinten érintkezni fogunk vele, mi és a család legkisebb tagjai, olykor pedig még a háziállataink is, ezért válasszunk vizes bázisú festékkel színezett darabokat, amiből nem oldódnak ki káros vegyszerek, illetve kellemetlen szaguk sincs, ami elég zavaró lenne főzés közben.

Nézd meg a gyártót!
Egyértelmű lehet, hogy a minőségi alapanyagokra és munkára a gyártók garanciát vállalnak, de mégis mennyi az optimális? Én azt gondolom, hogy 5 évnyi garanciavállalás már nagyon bíztató, ennyi idő alatt biztosan kiderül, ha alapvető minőségi probléma akadna. A gyártói felelősségvállalás persze itt még nem állhat meg, főleg, ha hozzám hasonlóan számodra is kiemelten fontos a környezetünk, bolygónk védelme. A Veneta Cucine, amelynek bemutatótermét már Budapesten is megtalálod, például házon belül gondoskodik a fakitermelésről, és minden kivágott darab helyére újat ültetnek, illetve megújuló energiaforrásokból fedezik a szükséges energiát, újrahasznosított fakompozittal és környezetkímélő anyagokkal dolgoznak.

Gondolj a szemétre!
Az otthoni hulladékkezelés megoldására sokszor nem is gondolunk a tervezés során, pedig a konyhában termelődik a háztartási szemét többsége. Próbálj ezzel is kalkulálni, és alakíts ki olyan területet – praktikusan a mosogató környékén -, ahol bőven hagysz helyet a piszkos melónak. Ne csak egy edényre gondolj! Ha mostantól – még – tudatosabban szeretnél tenni a környezetért és újrahasznosításért, akkor tervezd be a szelektív gyűjtőket is. A műanyag, üveg és fém palackokhoz, dobozokhoz érdemes egy külön, hordozható vödröt használni, hiszen 2024 elejétől Magyarországon is elindul a visszaváltó rendszer – így csak fel kell kapnod a pakkot, és bedobálni a gyűjtőbe. Ha haladó környezetvédő vagy, akkor egy otthoni komposztálónak is adj helyet – elképesztően szuper, dizájnos darabokat lehet kapni, amik szagmentesen kezelik a zöldhulladékot addig, amíg elhasználod a veteményesben vagy elviszed a helyi közösségi komposztálóba.

Maradék: nincs!
Jó, ez így kicsit túlzó, nálam is van, de mindig arra törekszem, hogy a megvásárolt alapanyagokat maradéktalanul felhasználjam, és ügyelek rá, hogy ne romoljanak meg. A legnagyobb kihívás a zöldségeket, gyümölcsöket felhasználható állapotban tartani, hiszen a legtöbbet nem jó hűtőben tárolni. Éppen ezért, ha épp most tervezgeted az új konyhádat, gondolj rá, hogy a friss dolgoknak hol lesz a helye. Elég egy szellős zsúrkocsi vagy pár nyitott polc, ahová kosarakban kipakolhatod a krumplit, répát, így tovább elállnak. Persze aláírom, hogy egy elegáns konyhában nem feltétlen mutatnak ezek jól, úgyhogy, ha zavar a piacos látvány, jelölj ki nekik egy magas szekrényt, amit bepolcozva mini kamrát tudsz kialakítani. Ha lehet, válassz olyan bútorcsaládot, ahol szellőzőrácsot és rácsos polcokat, kosarakat is tudsz választani, így a megfelelő szellőzést is biztosíthatod.

A bejegyzést a Veneta Cucine támogatta.
Cím: 1073 – Budapest, Kertész u. 50
Web: Veneta Cucine
Instagram: Veneta Cucine Hungary

Oszd meg a blogbejegyzést:

Facebook
Pinterest
Email

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó blogbejegyzések

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes