Minden, amit a konyhatervezésről tudni kell

Az évek során rengeteg helyen főztem már, így elég sok tapasztalatot gyűjtöttem össze azzal kapcsolatban, hogy mitől, illetve hogyan működik jól egy konyha, és arra gondoltam, hogy ezeket a tippeket és trükköket most itt is megosztom.

Mekkora legyen a konyha?
Sokan irigykedünk a hatalmas, filmes konyhákra, de általában nincs ekkora tér főzésre, ezért soha ne abból induljunk ki, mi tetszett meg egy magazinban. Mérjük le, akár dobozokkal rakjuk ki, vagy ragasztószalaggal „rajzoljuk” a falakra, padlóra, hogy mit gondoltunk ki, így azonnal kiderül, ha túl sok helyet veszünk el a nappaliból vagy nem fér el az étkezőasztal. Ha megvannak a keretek, akkor már ki tudjuk alakítani a pontos elosztást. Felújítás esetén kisebb a mozgástér, de az én tapasztalatom az, hogy még adott keretek között is orvosolni lehet a legproblémásabb részleteket is, szuper célzott megoldások vannak például a tárolásra vagy jobb helykihasználásra, illetve készülékekből is létezik mindenféle helyigényre megfelelő darab.

A legfontosabb: technológiai sorrend
A technológiai sorrend azt a folyamatot jelenti, ahogy a bevásárlásból hazaérkezve az alapanyagokból elkészül az étel. Ha a konyhát úgy alakítod ki, hogy ez megfelelő legyen, akkor igazán kényelmesen és biztonságosan tudsz majd mozogni főzés közben, arról nem beszélve, hogy a funkcióknak megfelelő világítást, konnektorozást tudsz kialakítani. Ez egy praktikusan átgondolható folyamat: a boltból hazahozott alapanyagokat először le-, majd elpakolod, a hűtőből kiveszed a hozzávalókat, amiket megpucolsz, megmosol a mosogatóban, előkészíted őket a pulton és végül a főzőzónához érve elkészíted az ételt. Ha ezt a folyamatot akadályok nélkül végig tudod vinni, tehát például nem ékelődik a főzőlap a hűtő és a mosogató közé, akkor nyert ügyed van.

Mitől lesz praktikus?
A technológiai sorrend betartásán kívül van még pár trükk, amivel igazán jól használható konyhád lesz. A beépített sütőt, mikrót érdemes egy magas szekrényben egymás fölé tenni, így nem kell hajolgatni, és a gyerekek sem érik el a forró gépeket. Bár csodásak a nagy főzőlapok, egy átlagos családnak még mindennapos főzés mellett sincs szüksége ezekre, és a klasszikus méretűek mellett több hely marad az előkészítésre is. A konyhai eszközöket és fűszereket tartsuk kéznél, legjobb, ha a főzőlap alatti fiókokban kapnak helyet, így felesleges mozgás nélkül is elérhetők. A csepegtető tálca mindenkinél mumus, hiszen nagy helyet foglal, nem túl szép, és a mosogatógépek miatt ritkán használjuk, ezért válasszunk összecsukható darabot, amit elpakolhatunk, vagy be is építhetjük a mosogató feletti szekrénybe.

Egy kis extra
Elképesztően sok modern kiegészítő és megoldás létezik már arra, hogy egy kis pluszt csempésszünk a konyhánkba, akár a designra, akár a használhatóságra fókuszálunk. A rejtett tárolók kialakításának tulajdonképpen csak a hely és a fantázia szab határt, akár egy komplett, járható bárszekrényt vagy egy szelektív gyűjtőpontot is beépíthetünk a hulladékoknak. A főzőlapba épített páraelszívó például remek ötlet, ha a mennyezeten nincs lehetőség kiépíteni ezt a készüléket. A pultba süllyeszthető konnektorok alkalmazásával pedig nem kell elcsúfítani a fali csempét, használat után elrejthetők, ráadásul a segítségükkel a legnagyobb konyhaszigetet is megfelelően elláthatjuk árammal.

Hogy nézzen ki?
Mivel egy konyha kialakítása hosszútávú és költséges beruházás, nem mindegy, miből készül és hogyan néz ki. Ha sokat főzünk, a magasfényű felületek például nem túl praktikusak, hiszen a legkisebb pára is nyomot hagy rajtuk, de szerencsére rengeteg megfelelően felületkezelt, konyhai használatra előkészített, elegáns, könnyen tisztítható bútorlapból választhatunk. A pult esetében figyeljünk rá, hogy ki kell bírnia a főzőzóna körüli magas hőmérsékletet – a kerámia csodás megoldás erre. Természetesen a legjobb, ha a tervezéshez profi segítséget kérünk, ezzel rengeteg időt és bizony pénzt is spórolhatunk, hiszen a tervezők sok-sok hibát segítenek elkerülni. A Veneta Cucine budapesti showroomjában a szakértők 40 modellből, illetve 300 szín- és anyagkombinációból segítenek kiválasztani a számodra megfelelőt, a végeredményt ráadásul pontosan látni fogod a látványterveken, így bármikor módosíthatsz rajtuk.

A bejegyzést a Veneta Cucine támogatta.
Cím: 1073 – Budapest, Kertész u. 50
Web: Veneta Cucine
Instagram: Veneta Cucine Hungary

Oszd meg a blogbejegyzést:

Facebook
Pinterest
Email

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó blogbejegyzések

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes