Amikor hazaérünk egy köteg sárgarépával, az első dolgunk, hogy ha egyáltalán volt rajta, levágjuk a zöldjét és repül a szemetesbe – erre többé nincs szükség, inkább használjuk fel!
A zöldségesnél általában automatikusan levágják a répa zöld leveleit, sokszor meg sem kérdezik, hogy maradjon-e – ennek a rémes szokásnak valószínűleg az a gyakori tévhit az oka, miszerint a sárgarépa zöldjét nem szabad megenni, mert mérgező.
Az igazság azonban az, hogy bár a zöld részek alkaloidokat és nitrátokat tartalmaznak, amelyek akár allergiás reakciót is ki tudnak váltani az erre érzékenyeknél, de nem mérgezők. Ha valaki allergiás a padlizsánra vagy a krumplira, akkor a sárgarépa zöldjét valóban érdemes elkerülni, illetve nagy mennyiségben másoknak sem célszerű fogyasztani. Plusz ízesítésre és fűszerként viszont nyugodtan be lehet vetni.
Akárcsak a petrezselymet, a sárgarépa zöldjét is bátran beleapríthatjuk salátákba, feldobhatunk vele egy pesztót, mindenféle zöldségpürét vagy levest, de díszítés gyanánt is szuperül működik. Sok-sok egészségünket támogató anyag, például foszfor és klorofill van benne, így semmi szükség arra, hogy az értékes zöldség a kukában vagy – jobb esetben – a komposzt tetején landoljon.