Gyakran mondogatom, hogy a zöldségek sütőben megsütve teljesen más dimenzióba kerülnek, sokkal mélyebb, gazdagabb lesz az ízük, így sokkal finomabb lesz a belőlük készült püré, krémleves vagy éppen főzelék is. Nincs ez másképp a kelbimbó esetében sem, ami ugyan nem a legnépszerűbb zöldség, de szerintem csak azért, mert sokszor nem megfelelően készítik, úgyhogy remélem, ezzel a főzelékkel is bebizonyítom, hogy érdemes vele összebarátkozni.
Sültkelbimbó-főzelék karajjal
4
adag5
perc25
perc10
perc40
percHozzávalók
- A főzelékhez:
80 dkg kelbimbó
1 fej fokhagyma
30 dkg burgonya
1 vöröshagyma
1 teáskanál magos dijoni mustár
3 dl zöldségalaplé
1 teáskanál só
½ teáskanál frissen őrölt bors
5 dkg vaj
- A sült karajhoz:
4 szelet sertéskaraj
1 teáskanál só
½ teáskanál frissen őrölt bors
4 gerezd fokhagyma
1 dl húsleves vagy alaplé
1 teáskanál mustár
1-2 teáskanál vaj
Elkészítés
- A kelbimbókat félbevágjuk, és a fokhagymagerezdekkel együtt rátesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire. 180 fokra előmelegített sütőben 20−25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Közben a hagymát vékony szeletekre vágjuk, és kevés olajon párolni kezdjük, a burgonyát pedig kockára vágva puhára főzzük.
- A megsült kelbimbó harmadát félretesszük, kétharmadát a finoman megpirított hagymához adjuk és magos mustárral ízesítjük. Felöntjük a zöldségalaplével, sózzuk, borsozzuk, és pár percig rotyogtatjuk az egészet, amíg teljesen megpuhul. A főtt burgonyát is a kelbimbóhoz adjuk, és egy botmixer segítségével az egészet szép krémesre pürésítjük. Végül hozzákeverjük a hideg vajat. Igény szerint további zöldségalaplével állítjuk be a megfelelő állagot.
- A hússzeleteket egy kicsit kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, beletesszük a húst, mellé dobunk néhány vékonyra szeletelt fokhagyma gerezdet és hirtelen kisütjük őket. Amikor minden oldaluk szép aranybarna, kivesszük a hússzeleteket, félretesszük. A serpenyőbe 1 dl alaplevet öntünk, fellazítjuk a lesült húsdarabkákat, egy kevés mustárral ízesítjük a mártást, és 1-2 teáskanál hideg vajjal tesszük fényessé, illetve ezzel sűrítjük is egy kissé.
- A félretett sült kelbimbókat a krémes kelbimbópürére helyezzük, mellészórjuk a sült fokhagymákat is, végül pedig kevés friss petrezselyemmel és olívaolajjal díszítjük. A sült húst mellé kínáljuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora