Sültkelbimbó-főzelék karajjal

Gyakran mondogatom, hogy a zöldségek sütőben megsütve teljesen más dimenzióba kerülnek, sokkal mélyebb, gazdagabb lesz az ízük, így sokkal finomabb lesz a belőlük készült püré, krémleves vagy éppen főzelék is. Nincs ez másképp a kelbimbó esetében sem, ami ugyan nem a legnépszerűbb zöldség, de szerintem csak azért, mert sokszor nem megfelelően készítik, úgyhogy remélem, ezzel a főzelékkel is bebizonyítom, hogy érdemes vele összebarátkozni.

Sültkelbimbó-főzelék karajjal

Sültkelbimbó-főzelék karajjal

Adag

4

adag
Előkészítés

5

perc
Sütés

25

perc
Elkészítés

10

perc
Teljes elkészítési idő

40

perc

Hozzávalók

  • A főzelékhez:
  • 80 dkg kelbimbó

  • 1 fej fokhagyma

  • 30 dkg burgonya

  • 1 vöröshagyma

  • 1 teáskanál magos dijoni mustár

  • 3 dl zöldségalaplé

  • 1 teáskanál só

  • ½ teáskanál frissen őrölt bors

  • 5 dkg vaj

  • A sült karajhoz:
  • 4 szelet sertéskaraj

  • 1 teáskanál só

  • ½ teáskanál frissen őrölt bors

  • 4 gerezd fokhagyma

  • 1 dl húsleves vagy alaplé

  • 1 teáskanál mustár

  • 1-2 teáskanál vaj

Elkészítés

  • A kelbimbókat félbevágjuk, és a fokhagymagerezdekkel együtt rátesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire. 180 fokra előmelegített sütőben 20−25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Közben a hagymát vékony szeletekre vágjuk, és kevés olajon párolni kezdjük, a burgonyát pedig kockára vágva puhára főzzük.
  • A megsült kelbimbó harmadát félretesszük, kétharmadát a finoman megpirított hagymához adjuk és magos mustárral ízesítjük. Felöntjük a zöldségalaplével, sózzuk, borsozzuk, és pár percig rotyogtatjuk az egészet, amíg teljesen megpuhul. A főtt burgonyát is a kelbimbóhoz adjuk, és egy botmixer segítségével az egészet szép krémesre pürésítjük. Végül hozzákeverjük a hideg vajat. Igény szerint további zöldségalaplével állítjuk be a megfelelő állagot.
  • A hússzeleteket egy kicsit kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, beletesszük a húst, mellé dobunk néhány vékonyra szeletelt fokhagyma gerezdet és hirtelen kisütjük őket. Amikor minden oldaluk szép aranybarna, kivesszük a hússzeleteket, félretesszük. A serpenyőbe 1 dl alaplevet öntünk, fellazítjuk a lesült húsdarabkákat, egy kevés mustárral ízesítjük a mártást, és 1-2 teáskanál hideg vajjal tesszük fényessé, illetve ezzel sűrítjük is egy kissé.
  • A félretett sült kelbimbókat a krémes kelbimbópürére helyezzük, mellészórjuk a sült fokhagymákat is, végül pedig kevés friss petrezselyemmel és olívaolajjal díszítjük. A sült húst mellé kínáljuk.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Ezt a receptet már a TV Paprikán is láthattad!

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Glutén és laktózmentes mézeskalács

Mentes mézeskalács

Glutén és laktózmentes mézeskalács, ami annyira finom, hogy felveszi a versenyt az eredetivel. Sőt, lehet, hogy még meg is előzi.

Ropogós parmezános burgonya

Ropogós parmezános burgonya

Fantasztikusan finom köret, ami egy salátával főételnek is bőven megteszi, sőt, a ropogós burgonya mártogatóssal partifalatnak, sörkorcsolyának is szuper.

Ázsiai újhagymás palacsinta

Ázsiai újhagymás palacsinta

Ázsiai újhagymás palacsinta, ami sokkal inkább lepény – van egy-két trükkje, de egyébként nagyon könnyen elkészíthető, és más zöldséggel is klasszul működik.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes