Arayes, a libanoni húsos lepény

Ha egy izgalmas, fűszeres, mégis egyszerűen elkészíthető vacsorára vágysz, ez a húsos lepény telitalálat lesz. Az arayes lényege a hétfűszer-keverék, amit simán összedobhatsz otthon, így bőven marad belőle más alkalomra is. Érdemes igazi laffát, azaz arab lepénykenyeret beszerezni hozzá, ami szerencsére nem lesz túl nehéz, mert már a nagyobb szupermarketekben is lehet kapni.

Arayes, a libanoni húsos lepény

Arayes, a libanoni húsos lepény

Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Sütés

20

perc
Teljes elkészítési idő

40

perc

Hozzávalók

  • A hétfűszer-keverékhez (baharat):
  • 1 evőkanál őrölt szegfűbors

  • 1 evőkanál őrölt fahéj

  • 1 evőkanál őrölt koriander

  • 1,5 teáskanál őrölt fekete bors

  • 1,5 teáskanál őrölt szegfűszeg

  • 1,5 teáskanál őrölt római kömény

  • 1,5 teáskanál frissen reszelt szerecsendió

  • A töltelékhez:
  • 50 dkg darált marhahús

  • 1 csokor petrezselyem

  • 1 kisebb hagyma

  • 2 teáskanál hétfűszer-keverék

  • ½ teáskanál római kömény

  • ½ teáskanál Cayenne-bors

  • ½ teáskanál só

  • ¼ teáskanál frissen őrölt bors

  • 2 laffa kenyér (arab lepénykenyér, nem pita)

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • A fokhagymaszószhoz:
  • 12 gerezd fokhagyma

  • 2 evőkanál citromlé

  • 2 teáskanál só

  • 3 dl semleges ízű étolaj

Elkészítés

  • A fűszerkeverékhez összekeverjük a fűszereket. Egy fűszeres üvegbe tesszük, a maradékot később felhasználhatjuk más ételekhez.
  • A darált húst keverőtálba tesszük, hozzáadunk 2 teáskanál fűszerkeveréket, és a többi fűszert: a római köményt, a Cayenne-borsot, őrölt borsot és sót. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, petrezselymet is, és alaposan összegyúrjuk.
  • A lepénykenyereket 4 részre felvágjuk. 1-1 lepényre nagyon vékonyan rányomkodunk a húsos töltelékből, majd lefedjük egy másik lepénnyel és összenyomjuk. A teljes adagot elkészítjük így, majd megkenjük a töltött lepények mindkét oldalát olívaolajjal, és rostlapon, grillen vagy kontakt grillsütőben ropogósra sütjük.
  • A fokhagymaszószhoz a fokhagymát a sóval pépesre törjük, hogy ragacsos masszát kapjunk. Egy keskeny, mély edénybe tesszük, óvatosan ráöntjük az olajat és botmixerrel elkezdjük felverni anélkül, hogy felemelnénk a botmixer fejét. Amint azt látjuk, hogy krémesedni kezd, a botmixert enyhén megdöntve, szinte cseppenként engedjük a masszához az olajat, amíg majonéz állagú fokhagymakrémet kapunk. Kevés citromlével ízesítjük, és a lepények mellé kínáljuk.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

A receptet a Tefal támogatta.

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Snack- és desszertötletek

Datolyás keksz

Datolyás keksz

Pofonegyszerű, mégis nagyon ízgazdag datolyás keksz a puhább fajtából – 10 napig simán eláll, úgyhogy lehet rögtön dupla adaggal indítani.

Ázsiai újhagymás palacsinta

Ázsiai újhagymás palacsinta

Ázsiai újhagymás palacsinta, ami sokkal inkább lepény – van egy-két trükkje, de egyébként nagyon könnyen elkészíthető, és más zöldséggel is klasszul működik.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes