Ha egy izgalmas, fűszeres, mégis egyszerűen elkészíthető vacsorára vágysz, ez a húsos lepény telitalálat lesz. Az arayes lényege a hétfűszer-keverék, amit simán összedobhatsz otthon, így bőven marad belőle más alkalomra is. Érdemes igazi laffát, azaz arab lepénykenyeret beszerezni hozzá, ami szerencsére nem lesz túl nehéz, mert már a nagyobb szupermarketekben is lehet kapni.
Arayes, a libanoni húsos lepény
4
adag20
perc20
perc40
percHozzávalók
- A hétfűszer-keverékhez (baharat):
1 evőkanál őrölt szegfűbors
1 evőkanál őrölt fahéj
1 evőkanál őrölt koriander
1,5 teáskanál őrölt fekete bors
1,5 teáskanál őrölt szegfűszeg
1,5 teáskanál őrölt római kömény
1,5 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
- A töltelékhez:
50 dkg darált marhahús
1 csokor petrezselyem
1 kisebb hagyma
2 teáskanál hétfűszer-keverék
½ teáskanál római kömény
½ teáskanál Cayenne-bors
½ teáskanál só
¼ teáskanál frissen őrölt bors
2 laffa kenyér (arab lepénykenyér, nem pita)
2 evőkanál olívaolaj
- A fokhagymaszószhoz:
12 gerezd fokhagyma
2 evőkanál citromlé
2 teáskanál só
3 dl semleges ízű étolaj
Elkészítés
- A fűszerkeverékhez összekeverjük a fűszereket. Egy fűszeres üvegbe tesszük, a maradékot később felhasználhatjuk más ételekhez.
- A darált húst keverőtálba tesszük, hozzáadunk 2 teáskanál fűszerkeveréket, és a többi fűszert: a római köményt, a Cayenne-borsot, őrölt borsot és sót. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, petrezselymet is, és alaposan összegyúrjuk.
- A lepénykenyereket 4 részre felvágjuk. 1-1 lepényre nagyon vékonyan rányomkodunk a húsos töltelékből, majd lefedjük egy másik lepénnyel és összenyomjuk. A teljes adagot elkészítjük így, majd megkenjük a töltött lepények mindkét oldalát olívaolajjal, és rostlapon, grillen vagy kontakt grillsütőben ropogósra sütjük.
- A fokhagymaszószhoz a fokhagymát a sóval pépesre törjük, hogy ragacsos masszát kapjunk. Egy keskeny, mély edénybe tesszük, óvatosan ráöntjük az olajat és botmixerrel elkezdjük felverni anélkül, hogy felemelnénk a botmixer fejét. Amint azt látjuk, hogy krémesedni kezd, a botmixert enyhén megdöntve, szinte cseppenként engedjük a masszához az olajat, amíg majonéz állagú fokhagymakrémet kapunk. Kevés citromlével ízesítjük, és a lepények mellé kínáljuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora