Palacsintát mindenkinek!

Februárban elköszönünk a „hivatalos” fánkszezontól, hiszen a farsangi időszak után itt a húsvét előtti nagyböjt. Szerencsére ezt még megelőzi egy igazán hedonista nap, a húshagyókedd, amire akár követed a vallási hagyományokat, akár nem, tuti, hogy szívesen benevezel, hiszen a húsos ételek mellett bizony ez a palacsinta ünnepe is.


Nem véletlen persze, hogy éppen palacsintával ünnepel ilyenkor a legtöbb nemzet. A palacsinta ősi gyökerekkel rendelkezik, eredete egészen az ókori Rómáig vezethető vissza. Főleg a katonák ellátását szolgálta, hiszen akkoriban még csak vízből, sóból és lisztből készült, így sokáig eltárolható, tápláló ennivalóhoz jutottak. Valószínűleg Európában is a római légiók nyomán terjedt el a palacsinta, de az alapreceptet minden nemzet a maga igényei szerint alakította tovább. Receptje a magyar szakácskönyvekben is fellelhető volt már ötszáz évvel ezelőtt. Nálunk zsírral, később vajjal készült, így tökéletes étel volt arra, hogy a böjt előtt az emberek minden olyan – állati eredetű – alapanyagot felhasználjanak, amelyet a következő negyven napban nem lehetett fogyasztani, tehát vajat, tejet, tojást. A böjt a legtöbb világvallás kötelező eleme, így sok országban találkozhatunk a palacsintához kapcsolódó hagyományokhoz.

Pancake Day
A palacsintanapról még az is hallott, aki egyáltalán nem követi a vallásos ünnepeket, hagyományokat és böjtöt. Eredetileg az angolok keresztelték el így a húshagyókeddet, hiszen Angliában és a többi angolszász országban is ezzel a nappal kezdődik a nagyböjt, és bizony náluk is főleg palacsintába sütve dolgozták fel a maradék, böjt alatt bojkottált alapanyagokat. Később azonban a Pancake Day gasztronómiai ünnepnappá is vált, évek óta ez a palacsinta nemzetközi világnapja.

Chandeleur
Franciaországban a palacsinta nem a böjt kezdetéhez köthető, hanem a Chandeleur nevű ünnephez. Minden évben február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján zajlik, és a palacsinta – kerek formájával a Napot szimbolizálva – a fény, a megújulás és a tavasz kezdetének ünnepléséhez kapcsolódik. A hagyomány szerint ilyenkor mindenki palacsintát süt: egyik kezükben egy pénzérmét, a másikban pedig a palacsintasütőt tartva. Ha sikerül a palacsintát így, tehát fél kézzel megfordítani, az illető még gazdagságra is számíthat az adott évben.

Maszlenyica
Oroszországban nem állnak meg egyetlen napnál, az emberek egy egész hétig tartó mulatsággal készülnek az ortodox húsvétot megelőző nagyböjtre. A maszlenyica ideje alatt a húsfogyasztás ugyan már tilos, a tejtermékeké azonban nem, így nem meglepő, hogy itt is a palacsinta lett a befutó. Többfélét is készítenek belőle, édes és sós töltelékekkel, de a leggyakoribb a blini, amit általában kaviárral, gombával vagy tejföllel fogyasztanak.

TIPP: Ha te is kedvet kaptál a palacsintasütéshez, ITT megtalálod a kedvenc palacsinta alapreceptemet!

Oszd meg a blogbejegyzést:

Facebook
Pinterest
Email

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Vacsora ötletek

Rizskoch szilvával

Rizskoch szilvával

Klasszikus rizskoch vagy rizsfelfújt alaprecept, amit ősszel naná, hogy egy édes szilvaraguval kell nyakon önteni.

Füstöltpisztráng-krém

Nem nagy ügy összeállítani, a füstöltpisztráng-krém mégis egy csipetnyi luxust csempész akár egy hétköznapi reggelibe vagy vacsorába is.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó blogbejegyzések

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes