A zeller 5 arca

Bár biztosan nem ez az a zöldség, amin a szépsége miatt akad meg a szemünk, mégis érdemes begurítani egyet-egyet a szatyrunkba, mert rengeteg ételt képes feldobni.

A zeller 5 arca
A zeller 5 arca

Mint minden más zöldséget vagy gyümölcsöt, a zellert is érdemes kézbe venni, mielőtt kiválasztjuk a nyerőt. Persze már ránézésre is súlyos darabok, de keressünk olyat, ami fogásra is jó tömör, kemény, és nincsenek rajta puha, könnyen benyomható részek. A zellergumó külseje nagyon változatos, és teljesen rendben is van ez az egyenetlenség, szóval jöhet akkor is, ha rücskös vagy érdes. Ha olyan darabot találunk, aminek egy kis zöld szín is megjelenik a héján, akkor megtaláltuk a tutit, mert ez bizony a frissesség jele.

Ha vásárlás után még kicsit vacillálunk otthon, mi legyen belőle, akkor mehet a hűtőbe – héjastól tegyük zacskóba egy száraz törlőpapír társaságában. A papír majd gondoskodik a felesleges nedvességről, így a zeller hetekig frissen vár a sorára, de nagyon sokat nem érdemes betárazni belőle, mert egész évben könnyedén hozzájuthatunk.

Hogyan érdemes elkészíteni?
A feldolgozásnak a hámozás lesz a legnehezebb része, és majdnem biztos, hogy többször és többféle eszközzel is neki kell futnunk a dolognak, úgyhogy mindenképpen készítsünk elő egy éles zöldséghámozót, illetve egy strapabíró kést is, amivel kivághatjuk a göcsörtöket. Amikor megszabadultunk végre a héjtól, mossuk meg, és már használhatjuk is. Kísérletezzünk egy kicsit, és próbáljuk ki többféle verzióban is, mert a leveszöldségnél jóval több lehetőség rejlik a zellerben.

Nyersen salátába

Mindenféle hőkezelés nélkül is fogyasztható, mégis nagyon kevesen aknázzák ki ezt a csodás lehetőséget, pedig karakteres ízével szuperül feldobja a salátákat. A szeleteléshez legjobb, ha a zöldséggyalut vetjük be, mert így igazán vékonyra tudjuk vágni.

Hirtelen sütve

Fantasztikus köretet dobhatunk össze, ha egy serpenyőben, némi bacon társaságában, pár perc alatt lepirítjuk a kockákra vágott zellert.

Pürésítve

Egy klasszikus zellerkrémleves bármilyen menü bevezetőjeként szuper választás, de csavarhatunk is rajta egyet, gyömbérrel például nagyon jó párost alkotnak. A zellerpüré izgalmas köretként is megállja a helyét, sőt, simán le is nyúlja a győzelmet a krumpli elől.

Jól átsütve

Egy szép szelet zellersteak után már soha többé nem lesz kérdéses, hogy ez bizony az egyik legizgalmasabb zöldség. A sütés olyan ízeket varázsol elő a gumóból, amire biztosan nem számítunk. Tökéletesen megállja a helyét húsmentes főételként, így vega barátainkat is bátran meglephetjük vele.

Rántva

Magyarországon tényleg mindent képesek vagyunk kirántani, de szerencsére a zellernek ez kifejezetten jól áll. Semmivel sem macerásabb elkészíteni, mint a rántott karfiolt, és pont úgy is készül, így egy próbát mindenképp megér.

Oszd meg a blogbejegyzést:

Facebook
Pinterest
Email

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Vacsora ötletek

Házi falafel-tál hummusszal

Házi falafel-tál hummusszal

Házi, villámgyors falafel saját keverékből, amit betárazhattok nagyobb mennyiségben, és még egy hummusz alapreceptet is mutatok hozzá.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó blogbejegyzések

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes