Ötletek a házi pizzasütéshez

Egyáltalán nem lehetetlen küldetés otthoni körülmények között isteni pizzát sütni – mutatom, hogyan hozzuk ki a maximumot a lehetőségeinkből!

Szuper házi pizza
Ötletek a házi pizzasütéshez

A sütő a lelke

Egy átlagos háztartásban a sütő 250-300 fokra fűthető fel, ami ugyan rengetegnek tűnhet, de a pizzakemencék 450-480 foka mellett bizony eltörpül ez a teljesítmény. Emellett ritkán van időnk, több, mint 48 órán át dédelgetni a tésztát, esetleg még kovászt is nevelgetni hozzá, ahogy a pizzázókban szokás. Ha ilyen műgonddal előállított, tökéletes pizzára vágyunk, akkor bizony el kell menni a kedvenc pizzériánkba, és biztosan megkapjuk álmaink fogását.

Ez azonban nem jelenti az, hogy az otthoni pizzasütés ne lenne nagyon jó móka, vagy hogy ne lehetne igazán finom pizzát készíteni otthon is. Az alapszabály nagyon egyszerű: minél forróbb a sütő, annál jobb lesz a pizza, ennek érdekében érdemes beszerezni egy pizzakövet, ami sokat javít a végeredményen, és mindössze pár ezer forintos tétel. Sőt, egy vas tepsi is megteszi, a lényeg az, hogy legyen jó forró, mire rákerül a tészta, úgyhogy bármelyiket is használjuk, már akkor tegyük be a sütőbe, amikor bekapcsoljuk.

Elég jó tészta

Kovász és napokig tartó gondozás nélkül is lehet szuper és finom pizzatésztát gyártani. Az én kedvenc házi pizza receptem pont ilyen. Nagyon gyors tészta, szobahőmérsékleten akár 1 óra alatt is megkel, és szerintem nagyon finom lesz. Persze jót tesz neki, ha előre bekeverjük, és egy egész éjszakát a hűtőben pihen, de tényleg csak akkor törődjünk ezzel, ha időben az eszünkbe jut.

A feltétek esetében már sokkal inkább lényeges, hogy igazán minőségi alapanyagokat válasszunk. A receptben mindössze sajt és paradicsom kerül a pizzára, de ezekből mindjárt többféle is. Sütéskor érlelt tehénsajtot reszeltem rá, ami rásült és eggyé vált a tésztával, a sütőből kivéve pedig rátépkedtem a bivaly mozzarellát, ami csak ráolvadt, de nem sült. A paradicsommal ugyanez a helyezet: a koktélparadicsomokat megsütöttem, az ökörszív paradicsomot viszont csak a mozzarellával együtt tettem rá. Ezen kívül pedig már csak egy kis só és olívaolaj kell. A sajtokért és a paradicsomokért mindenképp érdemes piacra menni, ahogy jó sonkát, szalámit, zöldfűszereket is onnan szereznék be.

Ha ezt a pár tanácsot megfogadjátok, nagyon klassz pizzákat lehet otthon összedobni, ráadásul szuper program, főleg gyerekkel vagy nagyobb társasággal, hiszen mindenki részt vehet a folyamatban a korának megfelelően, úgyhogy bátran kísérletezzetek!

Oszd meg a blogbejegyzést:

Facebook
Pinterest
Email

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Vacsora ötletek

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó blogbejegyzések

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes