Mindent a bejgliről

Pár éve vettem csak rá magam a bejglisütésre, úgy igazán. Átéléssel. Hittel, hogy meg tudom csinálni, és nem fog szétrepedni. Persze szétrepedt, de újra és újra nekiveselkedtem, és most már tudom, hogy a bejglisütés egy flow. Akkor tökéletes, ha finom, minden más másodlagos. Amióta ezt tényleg elhiszem, nem is reped. Ki érti ezt?!

Bejgli, ahogy én készítem
Bejgli, ahogy én készítem

Az ezoterikus, ökomenikus, zen, és főleg a magunkba vetett hit mellett azért van néhány dolog, amire érdemes a praktikumok terén is odafigyelni, hogy ne csak a bejgliszerető közönség, hanem mi magunk is elégedettek legyünk az eredménnyel. A repedésmentes bejglihez ezekre érdemes szerintem figyelni:

  • Bármennyire szeretnéd, hogy sok töltelék és kevés tészta legyen a bejglidben, az arányt nem szabad túltolni, mert a túl sok tölteléktől reped a tészta. 25 dkg töltelékhez 27 dkg tésztával számolj, a végén így lesz meg az 50-50%-os arány, mert sütés közben a tészta veszít a tömegéből.
  • Ha feltekerted, mindenképp szurkáld meg a bejglit villával, vagy hústűvel, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben. Ez legalább olyan fontos mint a helyes tészta-töltelék arány.
  • Fontos a sütés hőfoka: 180 foknál semmiképpen ne legyen forróbb a sütő, mert nyers marad belül a tészta, de kevesebb se legyen, mert akkor meg nem lesz szép piros (aranybarna), pedig úgy szeretjük!
  • A szép márványos felületet úgy kapod meg, ha kétszer kened le tojással: először a tojássárgájával (vagy egész tojással), ha pedig ez megszáradt, jöhet a felvert tojásfehérje-réteg is. Tehát a tojást ketté kell választani és sárgájából több (kettő) kell majd 2 rúd bejglihez.

A töltelék a hagyományos diós és mákos mellett sokféle lehet, csak ízlés és pénztárca kérdése. Mint ahogy ízlés kérdése az is, hogy teszünk-e mazsolát a töltelékbe (szerintem teszünk). Íme néhány szuper ízkombináció, ami akkor is működik, ha úgy mint én, te is a hagyományosabb ízeket kedveled:

  • Mandula-kandírozott narancs (vagy aranymazsola)
  • Pisztácia-kandírozott citrom
  • Gesztenyés (szigorúan rumba áztatott mazsolával!)

Természetesen nem hagylak titeket recept nélkül, ITT az én jól bevált receptem, ami a sok rákészülés után most már – majdnem – tökéletes bejgliket eredményez.

Oszd meg a blogbejegyzést:

Facebook
Pinterest
Email

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó blogbejegyzések

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes