A gomba és az umami

Sokszor hallottad már azt a szót, hogy umami, főleg a gombás ételekkel kapcsolatban, de eddig nem tudtad pontosan, mit jelent? Bizony, egy kicsit elvont dolognak tűnik, de most megosztom, amit tudni érdemes róla, hogy nálad is umamiban gazdag fogások készülhessenek.

Gombás ravioli krémes sajtszószban

Mi az az umami?
1908-ban Kikunae Ikeda professzor fedezte fel az ötödik ízt, az umamit. Ez nem annyira egyértelmű íz, mint a másik négy alapíz, tehát az édes, sós, savanyú vagy keserű, inkább egy összetett ízélmény, ami az elmúlt 10-15 évben vált közismertté és egyre keresettebbé a gasztronómiában. Az umami jelentése japánul „kellemesen sós íz”, és valójában a nátrium-glutamát jelenlétét takarja – ez nem csak a kínai ételekben gyakran használt kémiai ízfokozót jelenti, hanem ennek a természetes előfordulását is. Ez a vegyület felerősíti a “húsos” vagy “tenger” ízhatást, egyfajta természetes ízfokozó, amit sok ételben megtalálunk. A magas glutamáttartalom erős umami érzetet kelt és étvágygerjesztő hatása van. Gyakran a magas sótartalommal azonosítják, tévesen, ennek ellenkezőjét bizonyítja, hogy például a lepirított paradicsompüré vagy számos gomba is umami ízű.

Umami a konyhában
Az umami hatására kikerekednek és egyensúlyba kerülnek az ételben az alapízek. Szerencsére sok olyan alapanyag, amelyet naponta fogyasztunk, umamiban gazdag, amit a megfelelő elkészítési móddal tovább erősíthetünk. Pirítás, hőkezelés során ugyanis szétbontjuk a fehérjemolekulákat, a glutaminsavak pedig kihozzák az umami gazdag ízét – ezért olyan ízletesek például a grillezett és pirított gombák. A glutamát bőségesen megtalálható minden gombában, így ez az alapanyag az umami-skála tetején foglal helyet: a barna és a fehér csiperkegomba, a portobello és a shiitake tartalmazzák a legtöbb umamit, ha ezeket pirítva adjuk az ételeinkhez, azok biztosan sokkal ízletesebbek lesznek.

A bejegyzést az Európai gomba támogatta.

Oszd meg a blogbejegyzést:

Facebook
Pinterest
Email

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Vacsora ötletek

Sárgaborsó-krémleves karfiollal

Sárgaborsó-krémleves karfiollal

Ezt a krémlevest még azok is szeretni fogják, akiknek rossz élményeik maradtak a sárgaborsóról – a sonka elhagyásával pedig akár vegán fogás is lehet.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó blogbejegyzések

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes