Erdei gyümölcsös csúsztatott palacsinta

Sokszor elmondtam már, hogy a klasszik, feltekert palacsinta nélkül én bizony meg tudnék lenni, de a csúsztatott palacsinta egészen más műfaj. Lágy, könnyű és habos, hiszen ennek a tésztájához a tojásfehérjét habbá kell verni, ráadásul a palacsintáknak csak az egyik felét sütjük meg, így biztosan nem szárad ki. A töltelék lehet bármi, akár minden rétegre kerülhet más, én most maradtam a diós-lekváros verziónál – persze házi erdeigyümölcs-lekvárról beszélünk, amit szerintem érdemes frissen elkészíteni, ez a desszert megérdemli.

Erdei gyümölcsös csúsztatott palacsinta

Erdei gyümölcsös csúsztatott palacsinta

Adag

1

palacsintatortához
Előkészítés

45

perc
Sütés

30

perc
Teljes elkészítési idő

1

óra 

15

perc

Hozzávalók

  • A palacsintához:
  • 5 tojás

  • 6 evőkanál cukor

  • 1 csipet só

  • 12 dkg olvasztott vaj

  • 25 dkg liszt

  • 5 dl tej

  • Az erdeigyümölcs-lekvárhoz:
  • 500 g fagyasztott erdei gyümölcs

  • 12 dkg befőzőcukor

  • 5 dkg cukor

  • ½ citrom frissen facsart leve

  • A rétegezéshez:
  • 5 dkg darált dió

  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítés

  • A lekvár hozzávalóit egy lábasba tesszük, és 25 perc alatt készre főzzük. Langyosra hűtjük felhasználásig.
  • A palacsintához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját simára keverjük a cukor felével, a vajjal, a liszttel, a sóval és a tejjel.
  • A tojásfehérjéből habot verünk, majd hozzáadjuk a maradék cukrot, és folytatjuk a habverést, amíg stabil, fényes habot kapunk. Óvatosan a tojássárgájás masszához forgatjuk, és azonnal kisütjük a palacsintákat – de nem a szokásos módon, mert a csúsztatott palacsintát csak az egyik oldalán sütjük meg. A palacsintákat azonnal, felváltva rétegezzük a porcukorral elkevert darált dióval és a lehűlt lekvárral. A tetejére úgy tesszük az utolsó palacsintát, hogy a sült oldala kerüljön felülre. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Ebédötletek

Balzsamecetes langyos burgonyasaláta

Balzsamecetes langyos burgonyasaláta

Ha a párolt rizsnél sokkal izgalmasabb köretre van szükség, akkor ez a burgonyasaláta telitalálat lesz – a krumplira rásülő balzsamecet egyszerűen mennyei.

Spárgás vichyssoise

Spárgás vichyssoise

A selymes francia póréhagymás burgonyakrémlevest csodásan kiegészíti a spárga, úgyhogy érdemes kihasználni a rövid szezont.

Paradicsomos sütőtökkrémleves

Paradicsomos sütőtökkrémleves

Fűszeres sütőtökkrémleves, aminek a paradicsom ad egy vagány csavart – nagyon jól passzolnak egymáshoz, úgyhogy aki még nem próbálta, itt az ideje!

Adas polo, azaz perzsa sült rizs korianderrel és lencsével

Adas polo, azaz perzsa sült rizs

Ez nem egy hétköznapi köret! A perzsa sült rizst datolya, pirított hagyma és kurkuma teszik különlegessé, így akár önálló fogásként is megállja a helyét.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes