Sokszor elmondtam már, hogy a klasszik, feltekert palacsinta nélkül én bizony meg tudnék lenni, de a csúsztatott palacsinta egészen más műfaj. Lágy, könnyű és habos, hiszen ennek a tésztájához a tojásfehérjét habbá kell verni, ráadásul a palacsintáknak csak az egyik felét sütjük meg, így biztosan nem szárad ki. A töltelék lehet bármi, akár minden rétegre kerülhet más, én most maradtam a diós-lekváros verziónál – persze házi erdeigyümölcs-lekvárról beszélünk, amit szerintem érdemes frissen elkészíteni, ez a desszert megérdemli.
Erdei gyümölcsös csúsztatott palacsinta
1
palacsintatortához45
perc30
perc1
óra15
percHozzávalók
- A palacsintához:
5 tojás
6 evőkanál cukor
1 csipet só
12 dkg olvasztott vaj
25 dkg liszt
5 dl tej
- Az erdeigyümölcs-lekvárhoz:
500 g fagyasztott erdei gyümölcs
12 dkg befőzőcukor
5 dkg cukor
½ citrom frissen facsart leve
- A rétegezéshez:
5 dkg darált dió
1 evőkanál porcukor
Elkészítés
- A lekvár hozzávalóit egy lábasba tesszük, és 25 perc alatt készre főzzük. Langyosra hűtjük felhasználásig.
- A palacsintához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját simára keverjük a cukor felével, a vajjal, a liszttel, a sóval és a tejjel.
- A tojásfehérjéből habot verünk, majd hozzáadjuk a maradék cukrot, és folytatjuk a habverést, amíg stabil, fényes habot kapunk. Óvatosan a tojássárgájás masszához forgatjuk, és azonnal kisütjük a palacsintákat – de nem a szokásos módon, mert a csúsztatott palacsintát csak az egyik oldalán sütjük meg. A palacsintákat azonnal, felváltva rétegezzük a porcukorral elkevert darált dióval és a lehűlt lekvárral. A tetejére úgy tesszük az utolsó palacsintát, hogy a sült oldala kerüljön felülre. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora