Bár szerencsére már kifelé megyünk a zord télből, a csípősebb estéken azért még bőven jól tud jönni egy finom és laktató zellerkrémleves. A zellert természetesen ezúttal is megpirítottam kicsit, hogy mélyebb legyen az íze, ami a currytől és mandulától csak még izgalmasabb lett. Pofonegyszerű, ráadásul rettentő gyorsan elkészíthető, úgyhogy bármikor tökéletes választás.
Currys-mandulás zellerkrémleves
6
adag10
perc20
perc30
percHozzávalók
2 evőkanál olívaolaj
1 vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma összezúzva
1 nagyobb zellergumó
15 dkg blansírozott mandula
1 evőkanál curry fűszerkeverék vagy őrölt kurkuma
2 teáskanál só
1 – 1 ½ l zöldségalaplé
½ citrom leve
5 dkg reszelt gouda sajt
- A krutonhoz:
2 vastagabb szelet kovászos kenyér
1 evőkanál vaj
Elkészítés
- A zellert meghámozzuk és kis kockákra vágjuk – minél kisebbre, annál gyorsabban fő majd meg.
- Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat, és rádobjuk a finomra aprított hagymát. Üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát és a kurkumát vagy curry fűszert is. Ezután mehet a lábasba a zeller és a mandula is, majd gyakran kevergetve kb. 5 percig pirítjuk.
- Felöntjük alaplével, és alacsony lángon puhára főzzük. Sózzuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot, és simára turmixoljuk a levest. Ha túl sűrű, adhatunk hozzá még egy kevés vizet a turmixolás után, és mindenképpen kóstoljuk meg, hogy elég sós-e.
- A tetejére vajban pirított kenyérkockákat és reszelt sajtot teszünk.
Recept videó
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora