A királyok pitéje, vagy más néven galette des rois egy hagyományos – és nagyon finom – francia édesség, amit Vízkeresztkor (január 6-án) sütnek meg. A vajas-mandulás frangipánkrémmel töltött leveles tésztában egy szem mandulát is elrejtenek, és aki megtalálja, az lesz a király, amihez persze papírkorona is dukál.
Királyok pitéje
Adag24 cm-es pite
Előkészítés
15
percSütés
35
percPihentetés
1
óraTeljes elkészítési idő
1
óra50
percHozzávalók
- A töltelékhez:
125 g puha vaj
125 g porcukor
125 g mandulaliszt
1 csipet só
3 tojás
1 evőkanál whisky vagy rum
1 teáskanál vaníliakivonat
1 szem mandula
- Az összeállításhoz:
2 db 25 cm átmérőjű leveles tésztakorong
Elkészítés
- A vajat és a cukrot habverővel habosra keverjük. Hozzáadjuk a mandulalisztet és a sót, majd alaposan összekeverjük. Beledolgozunk egy egész tojást és a whiskyt. A másik két tojást szétválasztjuk, a fehérjét a masszába dolgozzuk, a sárgáját félretesszük. A masszát fél órára a hűtőbe tesszük.
- A leveles tésztát fél cm vastagra nyújtjuk, és 25 cm-es korongokat vágunk belőle. Az egyik korongot egy sütőpapírral leterített sütőlemezre tesszük. Rákanalazzuk a mandulás masszát, 1 cm peremet hagyva a tészta szélén. Elrejtünk egy egész mandulát a masszában. A tészta peremét hideg vízzel lekenjük, majd ráborítjuk a másik tésztakorongot, és a széleket összenyomkodjuk. Egy éles késsel mintát rajzolunk a felső tésztarétegre.
- A félretett tojássárgáját 1 evőkanál hideg vízzel kikeverjük, és lekenjük vele a sütemény tetejét. Fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt az idő, kivesszük, újra lekenjük és kis nyílásokat vágunk a tésztába, hogy kiszökhessen a gőz. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és a 35 perc alatt aranybarnára sütjük a süteményt. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora