Egy amerikai weboldalon megfogott ennek a süteménynek a fotója. A receptet elolvasva nem voltam teljesen elégedett, túl soknak találtam a cukrot, és nem szerettem volna krémsajtot használni, mert épp túró volt itthon. Több ponton átalakítottam a receptet, és így egy tejfölös, túrós, citromos sütemény lett a végeredmény, enyhén rágós, kicsit ropogós habcsókkal a tetején. Az első sütés óta több kis átalakításon esett át, és most azt a receptet találod itt, ami igazán bevált. Nagyon megszerettük.
Habos citromos sütemény
1
sütemény30
perc1
óra15
perc1
óra45
percHozzávalók
- A süteményhez:
35 g olvasztott vaj
22 dkg sima liszt
½ mokkáskanál só
¼ mokkáskanál szódabikarbóna
20 dkg cukor
1 bio citrom frissen reszelt héja
40 g túró
55 g tejföl
75 g olívaolaj
3 nagy tojás
1 teáskanál vaníliakivonat
½ dl frissen facsart citromlé
10 dkg citromkrém vagy citromlekvár
- A tojáshabhoz:
20 dkg porcukor
4 tojásfehérje
1 csipet só
1 teáskanál frissen facsart citromlé
Elkészítés
- Egy szögletes kenyérsütőformát kivajazunk, és kibélelünk sütőpapírral. A vajat felolvasztjuk és hagyjuk kihűlni.
- A süteményhez egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat (liszt, só, szódabikarbóna). A robotgép keverőtáljában a reszelt citromhéjat összegyúrjuk a cukorral, amíg kioldódik a héjból az illóolaj, és a cukor nedves homokra emlékeztet. Hozzáadjuk a túrót és a tejfölt, alacsony fokozaton 2-3 percig keverjük, amíg habos lesz.
- Ezután hozzáadjuk az olvasztott vajat, az olajat, és simára keverjük. A tojásokat egyenként beledolgozzuk, közben hozzáadjuk a vaníliakivonatot is.
- Váltakozva a masszához keverjük a lisztet, a citromlevet és simára keverjük – nem kell túlkeverni. A citromkrémet a legvégén adjuk hozzá, és egy spatulával márványosan beleforgatjuk. A tésztát átöntjük az előkészített sütőformába és félretesszük.
- A robotgép keverőtálját és a habverőt alaposan elmossuk, és elkészítjük a tojáshabot: a tojásfehérjét és a sót a keverőtálba tesszük és elkezdjük felverni. Amikor már habosodik, kanalanként beledolgozzuk a cukrot, minden adag cukor után 1-2 percig dolgoztatva a gépet, hogy végül fényes, sűrű habot kapjunk. A végén hozzákeverjük a citromlevet is.
- A habot a süteménymassza tetejére kanalazzuk, és egy spatulával, 4-5 nagy mozdulattal kicsit beleforgatjuk a masszába is úgy, hogy a tetején megmaradjon egy vastagabb habréteg.
- 170 fokra előmelegített sütőben 60-75 percig sütjük. Mielőtt kivesszük a sütőből, tűpróbát végzünk. és ha nem tapad a tészta a tűre vagy bambuszpálcikára, kivesszük a sütőből. A formában hagyjuk kihűlni, majd a kilógó sütőpapír segítségével óvatosan kiemeljük a formából. Szeletelve kínáljuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora