Céklasaláta sertésszűzzel és tormakrémmel

Laktató saláta édes, sült céklával és szaftos sertésszűzzel, amihez egy izgalmas tormakrémet is készítettem. Lehet, hogy sokan nem is gondolják, de a cékla és a torma szuper párost alkotnak, úgyhogy nagyon klasszul feldobja ezt a salátát is.

Céklasaláta sertésszűzzel és tormakrémmel

Céklasaláta sertésszűzzel és tormakrémmel

Adag

4

adag
Előkészítés

20

perc
Sütés

20

perc
Teljes elkészítési idő

40

perc

Hozzávalók

  • A sertésszűzhöz:
  • 1 sertésszűz

  • 1 teáskanál só

  • ½ teáskanál őrölt bors

  • 2 evőkanál étolaj

  • 2 teáskanál dijoni mustár

  • 4 ág rozmaring

  • 6 gerezd fokhagyma

  • 1 dl alaplé vagy víz

  • A céklához:
  • 1 dl rozé bor

  • 3 evőkanál balzsamecet

  • ¼ teáskanál őrölt bors

  • 1 evőkanál méz

  • 1 evőkanál vaj

  • 5 gerezd fokhagyma

  • 3 ág rozmaring

  • 1 evőkanál olívaolaj

  • 1 teáskanál só

  • ½ teáskanál frissen őrölt bors

  • 1 kg egészben sült cékla

  • A tormakrémhez:
  • 10 dkg kesudió 1 órára beáztatva

  • 2 evőkanál frissen reszelt torma

  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé

  • 2 evőkanál almaecet

  • 1 evőkanál sörélesztőpehely

  • ¼ teáskanál só

  • 2-4 evőkanál hideg víz

  • A tálaláshoz:
  • 1 csomag bébispenót

  • olívaolaj

Elkészítés

  • A húst sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és körbepirítjuk benne a húst. Kivesszük a serpenyőből, de a serpenyőt nem mossuk el, félretesszük. A húst áttesszük egy hőálló edénybe, bekenjük a mustárral, rátesszük a rozmaringot, mellédobjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket és aláöntjük az alaplevet. 160 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Ha elkészült, kivesszük a sütőből és 10 percig pihentetjük szeletelés előtt.
  • A serpenyőt visszatesszük a tűzhelyre, felforrósítjuk, és a borral fellazítjuk a letapadt pörzsanyagokat. Nem forraljuk el teljesen a bort, hanem hozzáadjuk a balzsamecetet, és besűrítjük a felére. Közben egy kevés borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a mézet és a vajat, összefőzzük. A sült céklát meghámozzuk és falatnyi darabokra vágjuk. Beleforgatjuk a balzsamecetes mázba.
  • A tormakrémhez a kesudiót lecsepegtetjük és késes aprítógépbe tesszük. Mellétesszük a frissen lereszelt tormát, a citromlevet és az ecetet. Kevés sóval és sörélesztőpehellyel ízesítjük. Összedolgozzuk, és közben annyi vizet adunk hozzá, hogy megfelelően krémes állagot kapjunk.
  • Tálaláskor a spenótot egy kevés olívaolajjal és sóval összeforgatjuk. Ráhalmozzuk a mázas céklát és elrendezzük rajta a felszeletelt sertésszüzet. A tormakrémet mellé kínáljuk.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Ezt a receptet már a TV Paprikán is láthattad!

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Reggeliötletek

Az igazi francia croissant

Az igazi francia croissant

Ez egy élesztős leveles tészta alaprecept minden infóval, ami a francia croissant sütéséhez szükséges – kicsit időigényes, de minden percet megér.

Füstöltpisztráng-krém

Nem nagy ügy összeállítani, a füstöltpisztráng-krém mégis egy csipetnyi luxust csempész akár egy hétköznapi reggelibe vagy vacsorába is.

Sajtos bab buggyantott tojással

Sajtos bab buggyantott tojással

Gyors ebédnek, vacsorának, de akár szupertápláló reggelinek is megteszi ez a babos pirítós savanyított hagymával, főleg buggyantott tojással a tetején.

Bajor sörperec

Bajor sörperec

Kis pepecseléssel jár, de pont a fényes máz adja a bajor sörperec lényegét, a tésztából pedig még perecgolyót is lehet készíteni.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes