Laktató saláta édes, sült céklával és szaftos sertésszűzzel, amihez egy izgalmas tormakrémet is készítettem. Lehet, hogy sokan nem is gondolják, de a cékla és a torma szuper párost alkotnak, úgyhogy nagyon klasszul feldobja ezt a salátát is.
Céklasaláta sertésszűzzel és tormakrémmel
4
adag20
perc20
perc40
percHozzávalók
- A sertésszűzhöz:
1 sertésszűz
1 teáskanál só
½ teáskanál őrölt bors
2 evőkanál étolaj
2 teáskanál dijoni mustár
4 ág rozmaring
6 gerezd fokhagyma
1 dl alaplé vagy víz
- A céklához:
1 dl rozé bor
3 evőkanál balzsamecet
¼ teáskanál őrölt bors
1 evőkanál méz
1 evőkanál vaj
5 gerezd fokhagyma
3 ág rozmaring
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
½ teáskanál frissen őrölt bors
1 kg egészben sült cékla
- A tormakrémhez:
10 dkg kesudió 1 órára beáztatva
2 evőkanál frissen reszelt torma
2 evőkanál frissen facsart citromlé
2 evőkanál almaecet
1 evőkanál sörélesztőpehely
¼ teáskanál só
2-4 evőkanál hideg víz
- A tálaláshoz:
1 csomag bébispenót
só
olívaolaj
Elkészítés
- A húst sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és körbepirítjuk benne a húst. Kivesszük a serpenyőből, de a serpenyőt nem mossuk el, félretesszük. A húst áttesszük egy hőálló edénybe, bekenjük a mustárral, rátesszük a rozmaringot, mellédobjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket és aláöntjük az alaplevet. 160 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Ha elkészült, kivesszük a sütőből és 10 percig pihentetjük szeletelés előtt.
- A serpenyőt visszatesszük a tűzhelyre, felforrósítjuk, és a borral fellazítjuk a letapadt pörzsanyagokat. Nem forraljuk el teljesen a bort, hanem hozzáadjuk a balzsamecetet, és besűrítjük a felére. Közben egy kevés borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a mézet és a vajat, összefőzzük. A sült céklát meghámozzuk és falatnyi darabokra vágjuk. Beleforgatjuk a balzsamecetes mázba.
- A tormakrémhez a kesudiót lecsepegtetjük és késes aprítógépbe tesszük. Mellétesszük a frissen lereszelt tormát, a citromlevet és az ecetet. Kevés sóval és sörélesztőpehellyel ízesítjük. Összedolgozzuk, és közben annyi vizet adunk hozzá, hogy megfelelően krémes állagot kapjunk.
- Tálaláskor a spenótot egy kevés olívaolajjal és sóval összeforgatjuk. Ráhalmozzuk a mázas céklát és elrendezzük rajta a felszeletelt sertésszüzet. A tormakrémet mellé kínáljuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora