Ahány ház, a töltött káposztának is annyi változata van, és ha már az egész család összes bevált receptjét végigpróbáltuk, jöhet más nemzetek verziója! A lengyeleké eléggé hasonlít a klasszikus szabolcsi töltött káposztára, hiszen ugyanúgy sűrű, édeskés paradicsomszószban fürdenek a töltelékek – a lényeg, hogy így is nagyon finom!
Lengyel töltött káposzta
6
adag30
perc1
óra30
perc2
óraHozzávalók
- A káposztához:
1 közepes fej káposzta
1 evőkanál étolaj
1 evőkanál vaj
1 nagy hagyma
3 gerezd fokhagyma
60 dkg darált hús
10 dkg fogkeményre főtt rizs
1 teáskanál majoránna
só, bors
1 liter alaplé
- A paradicsomszószhoz:
30 g vaj
1 evőkanál liszt
1 evőkanál sűrített paradicsom
2,5 dl alaplé
5 dl passzírozott paradicsom
1 csipet cukor
só, bors
Elkészítés
- Egy nagy lábosban vizet forralunk, amikor felforrt beleteszünk 1 evőkanál sót. A káposzta torzsáját kivágjuk. Az egész káposztafejet a lobogó vízbe tesszük. A káposztaleveleket egyenként leszedjük, ahogy elkezdenek leválni a fejről – levelenként kb. 2 percig főzöm, hogy rugalmasak legyenek, de semmiképp ne főjenek szét. Összesen 18-20 ép levélre lesz szükség.
- Közben elkészítjük a húsos tölteléket. Egy közepes serpenyőben felhevítjük az olajat és a vajat, rádobjuk a durvára vágott hagymát és fokhagymát. Közepes lángon 15 percig pároljuk. Áttesszük egy keverőtálba, hozzáadjuk a fogkeményre főtt rizst, a darált húst. Majoránnával, sóval és borssal fűszerezzük. Kézzel összegyúrjuk és a kihűlt káposztalevelekbe töltjük.
- A töltött batyukat szorosan egy lábasba tesszük, lefedjük a maradék káposztalevelekkel, felöntjük alaplével és puhára főzzük (kb. 1 óra).
- A paradicsomszószhoz a serpenyőbe, amiben a tölteléket készítettük, vajat teszünk. Ezen lepirítjuk a lisztet és a paradicsompürét, majd felöntjük az alaplével. Simára keverjük, és hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot. Sóval, borssal és egy kevés cukorral vagy mézzel ízesítjük. Sűrűre főzzük, majd a megfőtt batyukat áthelyezzük a paradicsomszószba és összemelegítjük.
Tipp:
- A paradicsomszószba szokás mazsolát is főzni, ettől édeskésebb, izgalmasabb szószt kapunk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora