Lengyel töltött káposzta

Ahány ház, a töltött káposztának is annyi változata van, és ha már az egész család összes bevált receptjét végigpróbáltuk, jöhet más nemzetek verziója! A lengyeleké eléggé hasonlít a klasszikus szabolcsi töltött káposztára, hiszen ugyanúgy sűrű, édeskés paradicsomszószban fürdenek a töltelékek – a lényeg, hogy így is nagyon finom!

Lengyel töltött káposzta

Lengyel töltött káposzta

Adag

6

adag
Előkészítés

30

perc
Főzés

1

óra 

30

perc
Teljes elkészítési idő

2

óra 

Hozzávalók

  • A káposztához:
  • 1 közepes fej káposzta

  • 1 evőkanál étolaj

  • 1 evőkanál vaj

  • 1 nagy hagyma

  • 3 gerezd fokhagyma

  • 60 dkg darált hús

  • 10 dkg fogkeményre főtt rizs

  • 1 teáskanál majoránna

  • só, bors

  • 1 liter alaplé

  • A paradicsomszószhoz:
  • 30 g vaj

  • 1 evőkanál liszt

  • 1 evőkanál sűrített paradicsom

  • 2,5 dl alaplé

  • 5 dl passzírozott paradicsom

  • 1 csipet cukor

  • só, bors

Elkészítés

  • Egy nagy lábosban vizet forralunk, amikor felforrt beleteszünk 1 evőkanál sót. A káposzta torzsáját kivágjuk. Az egész káposztafejet a lobogó vízbe tesszük. A káposztaleveleket egyenként leszedjük, ahogy elkezdenek leválni a fejről – levelenként kb. 2 percig főzöm, hogy rugalmasak legyenek, de semmiképp ne főjenek szét. Összesen 18-20 ép levélre lesz szükség.
  • Közben elkészítjük a húsos tölteléket. Egy közepes serpenyőben felhevítjük az olajat és a vajat, rádobjuk a durvára vágott hagymát és fokhagymát. Közepes lángon 15 percig pároljuk. Áttesszük egy keverőtálba, hozzáadjuk a fogkeményre főtt rizst, a darált húst. Majoránnával, sóval és borssal fűszerezzük. Kézzel összegyúrjuk és a kihűlt káposztalevelekbe töltjük.
  • A töltött batyukat szorosan egy lábasba tesszük, lefedjük a maradék káposztalevelekkel, felöntjük alaplével és puhára főzzük (kb. 1 óra).
  • A paradicsomszószhoz a serpenyőbe, amiben a tölteléket készítettük, vajat teszünk. Ezen lepirítjuk a lisztet és a paradicsompürét, majd felöntjük az alaplével. Simára keverjük, és hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot. Sóval, borssal és egy kevés cukorral vagy mézzel ízesítjük. Sűrűre főzzük, majd a megfőtt batyukat áthelyezzük a paradicsomszószba és összemelegítjük.

Tipp:

  • A paradicsomszószba szokás mazsolát is főzni, ettől édeskésebb, izgalmasabb szószt kapunk.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Ezt a receptet már a TV Paprikán is láthattad!

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Reggeliötletek

Sajtos bab buggyantott tojással

Sajtos bab buggyantott tojással

Gyors ebédnek, vacsorának, de akár szupertápláló reggelinek is megteszi ez a babos pirítós savanyított hagymával, főleg buggyantott tojással a tetején.

Meggyes-joghurtos jégkrém

Meggyes-joghurtos jégkrém

Gyümölcs, joghurt, granola, méz – nem is kell ennél több egy egészséges jégkrémhez, ami kánikulában még reggelire is tökéletes lesz.

Foszlós kalács

Foszlós kalács

Családi recept, egyenesen a nagymamámtól – nálunk mindig így készül húsvétra a foszlós kalács.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes