Ezt a mártogatóst feta vagy jó minőségű krémfehér sajtból is el szoktam készíteni. Az alap mindenképpen a sós, krémes sajt, amit akár mézzel, akár zöldfűszerekkel lehet ízesíteni, és egy kevés görög joghurttal vagy tejföllel lazítani. Egy kevés olívaolajtól kapja meg a plusz krémességet, amitől igazán különleges lesz.
Habosított krémsajt-mártogatós
Adag
4
adagElőkészítés
15
percSütés
40
percTeljes elkészítési idő
55
percHozzávalók
- A sajtkrémhez:
20 dkg krémfehér sajt vagy feta
10 dkg görög joghurt
1 citrom frissen reszelt héja
½ teáskanál frissen őrölt bors
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- A paradicsomhoz:
1 fürt koktélparadicsom
4-5 gerezd fokhagyma
1 ág rozmaring
1,5 dl olívaolaj
Elkészítés
- A fürtös paradicsomot hőálló tálba tesszük, közé dugdossuk a héjában hagyott fokhagymagerezdeket és a rozmaringot. Felöntjük olívaolajjal, és 160 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, amíg a paradicsomok összeesnek. Kivesszük a sütőből, a fokhagymák héját leszedjük, a paradicsomokat is leszedjük a szárról, a rozmaringot kidobjuk. A paradicsomot, az olajat és a fokhagymát kis befőttesüvegbe tesszük (a hűtőben 2 hétig is tárolhatjuk).
- A krém hozzávalóit elkeverjük, vékony sugárban csorgatva az olívaolajat habverővel beledolgozzuk, mintha majonézt készítenénk – ettől csodálatosan habos és ízletes lesz. Tálaláskor a sajtkrémet egy tálkába tesszük, és elhelyezzük rajta a paradicsomokat, végül meglocsoljuk a paradicsom alatt maradt fűszeres olajból is egy kevéssel.
- Zöldségekkel, sajtos rúddal vagy pirítós szeletekkel kínáljuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora