Tavaszias hangulatú, mégis őszi leves. Egy sűrű, enyhén savanykás krumplilevest képzelj el, amit fagyasztott zöldborsóval tettem egy kicsit izgalmasabbá. Bármilyen zöldfűszerrel ízesítheted a végén, az én levesembe most kapor került. Ennek a levesnek az egyetlen titka az, hogy nem szétfővő fajta krumpliból készítem, mert kifejezetten jót tesz neki, hogy harapható állagú, de mégis puha benne a burgonya.
Kapros-zöldborsós krumplileves
4
adag10
perc25
perc35
percHozzávalók
2 evőkanál étolaj
1 póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
50 dkg kifliburgonya
1,5 l zöldségalaplé
2 teáskanál só
½ teáskanál frissen őrölt bors
15 dkg fagyasztott zöldborsó
2 teáskanál Worcester-szósz
2,5 dl tejszín
1 csokor kapor
Elkészítés
- Egy közepes lábasban felmelegítjük az olajat, majd finoman megdinszteljük rajta a felaprított póréhagymát és a fokhagymát. Nem hagyjuk, hogy megbarnuljanak. Hozzáadjuk a bort, pár percig kavargatva főzzük, hogy elpárologjon az alkohol, majd mehet a lábasba a falatnyi kockára vágott burgonya is.
- Felöntjük zöldségalaplével, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük a krumplit. A zöldborsót csak akkor adjuk hozzá, amikor a krumpli már majdnem teljesen puha. Közben Worcester-szósszal is ízesítjük.
- Átszűrjük a levet a turmixgépbe, hozzáadjuk a tejszínt és annyi burgonyával simára turmixoljuk, hogy közepesen sűrű levest kapjunk. Visszatesszük a maradék burgonyát, zöldborsót, összemelegítjük a levest és friss kaporral tálaljuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora