Ez egy gyors leves a hétköznapokra. Azt tudja, amit szeretnénk egy ilyen levestől: összedobáljuk a hozzávalókat, és gyakorlatilag megfőzi magát. Nem kell kevergetni, habarni vagy nagyon figyelni rá, mégis finom és laktató a végeredmény. Én szeretek a vöröslencse-levesbe citromot facsarni a végén, ez ellensúlyozza a krémes, édeskés ízeket. Aki nem szereti a koriandert, nyugodtan cserélje petrezselyemre vagy metélőhagymára.
Édesburgonyás vöröslencse-leves
Adag
4
adagElőkészítés
20
percFőzés
35
percTeljes elkészítési idő
55
percHozzávalók
3 evőkanál olívaolaj
1 nagyobb hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál sűrített paradicsompüré
1 teáskanál római kömény
¼ teáskanál só
¼ teáskanál frissen őrölt bors
1 teáskanál chiliszósz
1 l csirke- vagy zöldségalaplé
20 dkg vörös lencse
1 nagyobb sárgarépa
20 dkg édesburgonya
1 citrom frissen facsart leve
1 nagy csokor koriander
Elkészítés
- Az olajat egy lábasban felhevítjük, és megpirítjuk rajta a finomra aprított hagymát és fokhagymát.
- Rátesszük a sűrített paradicsomot, és ezt is sötétbarnára pirítjuk.
- Az édesburgonyát és a sárgarépát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, a lábasba tesszük. Hozzáadjuk a fűszereket, az alaplevet, az édesburgonyát, és a vörös lencsét.
- Fedő alatt, közepesen erős lángon készre főzzük a levest.
- Ha kész, kevés citromlével ízesítjük, és durvára aprított korianderrel tálaljuk.
Tipp:
- Édesburgonya helyett sütőtökkel is elkészíthető, és természetesen remek krémleves lesz belőle, ha leturmixoljuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora