Medvehagymás-sonkás túrónudli

Nálam egyszerűen nem múlhat el tavasz medvehagyma nélkül, nincs ez másképp idén sem. Ezúttal ráadásul nem a piacon csaptam le rá, hanem kirándulás közben bukkantam egy medvehagymamezőre, így gyűjtöttem belőle bőven. Az egyik része ebbe a medvehagymás túrónudliba került, amit sonkával és pirított zsemlemorzsával gazdagítottam tovább – szerintem isteni lett, és a medvehagymaszezon után más zöldfűszerrel is elkészítheted.

Medvehagymás-sonkás túrónudli

Medvehagymás-sonkás túrónudli

Adag

2

adag
Előkészítés

15

perc
Pihentetés

30

perc
Főzés

15

perc
Teljes elkészítési idő

45

perc

Hozzávalók

  • A medvehagymás nudlihoz:
  • 25 dkg rögös túró

  • 2 dkg olvasztott vaj

  • 2 db tojássárgája

  • 1 csipet só

  • 1 csipet sütőpor

  • 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja

  • 10 dkg medvehagyma

  • 10 dkg liszt + a formázáshoz

  • A tálaláshoz:
  • 4 evőkanál pirított zsemlemorzsa

  • 2 dkg vaj

  • 5 dkg sonka felkockázva

Elkészítés

  • Egy nagy lábosban vizet forralunk kevés sóval. Beledobjuk a medvehagymát, majd 1 perc után kiszedjük és jeges vízbe tesszük. A főzővizet félretesszük, ebben főzzük majd ki a nudlit is.
  • A blansírozott medvehagymát salátacentrifugában megszárítjuk, majd papírtörlővel leitatjuk a maradék vizet, és alaposan ki is nyomkodjuk, hogy minél szárazabb legyen. Ezután éles késsel finomra aprítjuk.
  • Egy közepes méretű keverőtálban villával áttörjük a túrót, és összekeverjük a vajjal, tojássárgájával, sóval, sütőporral és reszelt citromhéjjal. Hozzáadjuk az aprított medvehagymát és a lisztet is, majd az egészet összegyúrjuk. Ha vizes a túró, tegyünk még hozzá egy kevés lisztet, hogy jól formázható legyen a nudli. Egy kis időre félretesszük pihenni (max. 30 perc) a tésztát.
  • Enyhén lisztezett deszkán hengert formázunk a tészta feléből, és egy késsel kis nudlikra szabdaljuk. Felforraljuk a vizet, beletesszük a nudlikat. Miután feljönnek a víz tetejére, további 2 percig főzzük, majd kiszedjük és lecsöpögtetjük.
  • A vajat felhevítjük egy serpenyőben, ropogósra sütjük benne a sonkakockákat, majd kiszedjük, és kevergetve aranybarnára pirítjuk benne a nudlikat is. Megszórjuk pirított zsemlemorzsával, rátesszük a sonkát, és azonnal fogyasztjuk.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Vacsoraötletek

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes