Pesztóból bármi lehet, és bármiből lehet pesztó! Ha akarom mártogatós, tésztaszósz, tésztatöltelék vagy rizottófeltét, de keverhetem pogácsába, kalácstésztába is. Rengetegféle leveles zöldből elkészíthető, és az olajos magok is szabadon variálhatók. Ebben a receptben a semleges spenót mellé édes zöldborsó és szúrós ízű dió kerül, és majd ezt hígítom a tészta főzőlevével és tésztaszószként vonja be a linguine-t.
Linguine spenótpesztóval és zöldborsóval
4
adag15
perc12
perc27
percHozzávalók
- A pesztóhoz:
5 dkg zöldborsó, párolva
5 dkg dió
20 dkg tisztított spenót
1-2 gerezd fokhagyma
1–1,5 dl olívaolaj
1/2 citrom leve
2 evőkanál sörélesztőpehely (elhagyható)
só, bors, szerecsendió
- A tésztához:
30 dkg linguine tészta
15 dkg zöldborsó, párolva
frissen reszelt parmezán vagy ehető virág (pl. pitypang) a tálaláshoz
Elkészítés
- A megtisztított spenótot 1 percre lobogó, enyhén sós vízbe tesszük, majd szűrőkanállal kiszedjük, hideg vízzel leöblítjük és alaposan kinyomkodjuk.
- A diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. Hagyjuk kihűlni, majd késes aprítóba tesszük és az olívaolajjal pár perc alatt krémesítjük.
- Ehhez adjuk a borsót, a spenótot, a fokhagymát, a citromlevet, sót, borsot, valamint a sörélesztőpelyhet. Akár a citrom héjából is belereszelhetünk egy keveset, és a frissen reszelt szerecsendió is jót tesz neki.
- A tésztát a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint fogkeményre főzzük. A főzőléből félreteszünk 1-2 deciliternyit. A leszűrt tésztát serpenyőbe tesszük, hozzáadunk 2-3 evőkanál pesztót és annyi főzőlevet, hogy kevergetés közben a pesztós mártás bevonja a tésztát.
- Frissen reszelt parmezánnal, párolt zöldborsóval vagy akár pitypangszirmokkal megszórva tálaljuk.
Tipp:
- Szerecsendióval és kevés chilipehellyel is lehet még fokozni az ízeket.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora