Medvehagymás-sonkás túrónudli

Nálam egyszerűen nem múlhat el tavasz medvehagyma nélkül, nincs ez másképp idén sem. Ezúttal ráadásul nem a piacon csaptam le rá, hanem kirándulás közben bukkantam egy medvehagymamezőre, így gyűjtöttem belőle bőven. Az egyik része ebbe a medvehagymás túrónudliba került, amit sonkával és pirított zsemlemorzsával gazdagítottam tovább – szerintem isteni lett, és a medvehagymaszezon után más zöldfűszerrel is elkészítheted.

Medvehagymás-sonkás túrónudli

Medvehagymás-sonkás túrónudli

Adag

2

adag
Előkészítés

15

perc
Pihentetés

30

perc
Főzés

15

perc
Teljes elkészítési idő

45

perc

Hozzávalók

  • A medvehagymás nudlihoz:
  • 25 dkg rögös túró

  • 2 dkg olvasztott vaj

  • 2 db tojássárgája

  • 1 csipet só

  • 1 csipet sütőpor

  • 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja

  • 10 dkg medvehagyma

  • 10 dkg liszt + a formázáshoz

  • A tálaláshoz:
  • 4 evőkanál pirított zsemlemorzsa

  • 2 dkg vaj

  • 5 dkg sonka felkockázva

Elkészítés

  • Egy nagy lábosban vizet forralunk kevés sóval. Beledobjuk a medvehagymát, majd 1 perc után kiszedjük és jeges vízbe tesszük. A főzővizet félretesszük, ebben főzzük majd ki a nudlit is.
  • A blansírozott medvehagymát salátacentrifugában megszárítjuk, majd papírtörlővel leitatjuk a maradék vizet, és alaposan ki is nyomkodjuk, hogy minél szárazabb legyen. Ezután éles késsel finomra aprítjuk.
  • Egy közepes méretű keverőtálban villával áttörjük a túrót, és összekeverjük a vajjal, tojássárgájával, sóval, sütőporral és reszelt citromhéjjal. Hozzáadjuk az aprított medvehagymát és a lisztet is, majd az egészet összegyúrjuk. Ha vizes a túró, tegyünk még hozzá egy kevés lisztet, hogy jól formázható legyen a nudli. Egy kis időre félretesszük pihenni (max. 30 perc) a tésztát.
  • Enyhén lisztezett deszkán hengert formázunk a tészta feléből, és egy késsel kis nudlikra szabdaljuk. Felforraljuk a vizet, beletesszük a nudlikat. Miután feljönnek a víz tetejére, további 2 percig főzzük, majd kiszedjük és lecsöpögtetjük.
  • A vajat felhevítjük egy serpenyőben, ropogósra sütjük benne a sonkakockákat, majd kiszedjük, és kevergetve aranybarnára pirítjuk benne a nudlikat is. Megszórjuk pirított zsemlemorzsával, rátesszük a sonkát, és azonnal fogyasztjuk.

Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Ebédötletek

Extra paradicsomos tészta

Extra paradicsomos tészta

Duplán paradicsomos tészta, némi szardellával és kapribogyóval bolondítva – igazi nyári fogás, amihez már csak egy nagy csokor bazsalikom kell, semmi más.

Sült zöldséges tésztaszósz

Sült zöldséges tésztaszósz

Selymes, krémes tésztaszósz, ráadásul minden évszakban úgy variálható, ahogy csak szeretnénk, így ez most sütőtökkel készült.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó receptek

Oszd meg a receptet:

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes