Ráérősebb reggelekre javaslom ezt a szendvicset, viszont azokra nagyon. Bár, ha a savanyított sütőtököt elkészíted előre, akkor tulajdonképpen pár perc alatt összedobható, úgyhogy hétközben is indulhat ezzel az izgalmas reggelivel a nap. Fehér körözöttet készítettem hozzá, ami kicsit más fűszerezést kapott, mint a hagyományos, magyaros változat, és a sütőtökkel nagyon finom kombót alkotnak.
Körözöttes szendvics savanyított tökkel
8
adag10
perc20
perc2
óra2
óra30
percHozzávalók
- A fehér körözötthöz:
1 teáskanál koriandermag
½ teáskanál római kömény
400 g juhtúró
50 g vaj
25 g tejföl
½ teáskanál só (ha nagyon sós a juhtúró, elhagyható)
1 (bio) citrom frissen reszelt héja
2 evőkanál metélőhagyma finomra aprítva
- A savanyított sütőtökhöz:
20 dkg kanadai sütőtök
1 dl almaecet
1 dl víz
1 teáskanál koriandermag
1 teáskanál édesköménymag
¼ teáskanál chilipehely
3 evőkanál méz
- A tálaláshoz:
1 csokor koriander
chiliszósz
Elkészítés
- A római köményt és a koriandert száraz serpenyőben lepirítjuk, majd mozsárban összetörjük. A juhtúrót egy keverőtálba tesszük, simára keverjük a puha vajjal, tejföllel. Hozzáadjuk a mozsárban összetört fűszereket, a finomra aprított metélőhagymát és a citrom reszelt héját. Összekeverjük és kb. 1 órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
- A sütőtököt meghámozzuk, zöldséghámozóval vékony szeletekre vágjuk, a szeleteket egy befőttesüvegbe tesszük. Egy kisebb lábasban felforraljuk a vizet, ecetet, fűszereket és a mézet, majd forrón ráöntjük a sütőtökre. Lezárjuk és 1-2 órát, vagy akár egy hetet állni hagyjuk, hűtőben tároljuk.
- A szendvicshez megpirítunk egy szép szelet kovászos kenyeret, megkenjük a körözöttel, elrendezzük rajta a savanyított sütőtököt, korianderrel és chiliszósszal ízesítve fogyasztjuk.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora