Mindenféle adaléktól mentes házi szendvicskenyér vékony héjjal, puha béllel. A kelesztési időn kívül nagyon gyorsan elkészül – 20 perc bedagasztani a tésztát, és 25 perc alatt meg is sül. Egyáltalán nem kalácsszerű, nem édes, hanem olyan mint az igazi szendvicskenyér – mert az.
Házi szendvicskenyér
Adag
1
darabElőkészítés
20
percSütés
25
percKelesztés
4
óraTeljes elkészítési idő
4
óra45
percHozzávalók
50 g cukor
10 g só
7 g porélesztő
50 ml tej
100 ml langyos víz
375 g kenyérliszt
85 g hideg vaj
Elkészítés
- A langyos vízben feloldjuk a cukrot, a sót és a porélesztőt, majd félretesszük, hogy az élesztő felfusson.
- A robotgép táljába mérjük a lisztet, hozzáadjuk a tejet és az élesztős keveréket. Elkezdjük a tésztát dagasztani, majd beledolgozzuk a kis darabokra vágott vajat is. Addig dagasztjuk, amíg ruganyos tésztát kapunk és a tészta elválik a tál szélétől.
- Letakarjuk, és huzatmentes helyen 2-3 órát kelesztjük, vagy betehetjük éjszakára a hűtőbe is.
- Kiborítjuk a tésztát egy lisztezett felületre, kinyomkodjuk belőle a levegőt és 1/2 cm vastag téglalapot nyújtunk belőle. Keresztben három egyforma részre osztjuk, és ezeket a rövidebbik oldaluktól kezdve feltekerjük.
- A tekercseket egy sütőpapírral kibélelt szögletes kenyérformába tesszük. Lefóliázzuk és 1 órát kelesztjük.
- 190 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig hűlni, kiborítjuk és megkenjük olvasztott vajjal. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
Elkészítetted? Mondd el, hogy sikerült, és jelölj be Instán: @havasdora.hu #havasdora