4 tipp a fenntartható konyhához

Egy új konyha kialakítása bizony több oldalról is nagy beruházás, még akkor is, ha „csak” a meglévőt szeretnéd felújítani. Ráadásul nem csak neked, de a bolygónak is – sok pénzbe kerül, rengeteg fa alapanyag kell hozzá, sok munka legyártani, hatalmas teherautókkal kell kiszállítani és így tovább. Éppen ezért egyáltalán nem mellékes tényező, hogy a fenntarthatóság szempontjából is tudatosan válasszuk ki, tervezzük meg a konyhát, amihez most adok néhány tanácsot.

Így válassz alapanyagot!
Annak érdekében, hogy az új konyhánk hosszú távon tartós, így valóban kifizetődő beruházás legyen, a legfontosabb, hogy minőségi alapanyagból készüljön. Igyekezzünk olyat keresni, amit kifejezetten konyhai használatra készítettek elő, és a felületkezelése alkalmassá teszi a fokozott igénybevételnek, hőnek, takarításnak, így elkerülhetjük, hogy pár hónap használat után felpúposodjon, vetemedjen, elszíneződjön a bútorlap vagy munkapult, és cserélni kelljen. Az sem mindegy, milyen anyagokkal kezelik a felületet, hiszen napi szinten érintkezni fogunk vele, mi és a család legkisebb tagjai, olykor pedig még a háziállataink is, ezért válasszunk vizes bázisú festékkel színezett darabokat, amiből nem oldódnak ki káros vegyszerek, illetve kellemetlen szaguk sincs, ami elég zavaró lenne főzés közben.

Nézd meg a gyártót!
Egyértelmű lehet, hogy a minőségi alapanyagokra és munkára a gyártók garanciát vállalnak, de mégis mennyi az optimális? Én azt gondolom, hogy 5 évnyi garanciavállalás már nagyon bíztató, ennyi idő alatt biztosan kiderül, ha alapvető minőségi probléma akadna. A gyártói felelősségvállalás persze itt még nem állhat meg, főleg, ha hozzám hasonlóan számodra is kiemelten fontos a környezetünk, bolygónk védelme. A Veneta Cucine, amelynek bemutatótermét már Budapesten is megtalálod, például házon belül gondoskodik a fakitermelésről, és minden kivágott darab helyére újat ültetnek, illetve megújuló energiaforrásokból fedezik a szükséges energiát, újrahasznosított fakompozittal és környezetkímélő anyagokkal dolgoznak.

Gondolj a szemétre!
Az otthoni hulladékkezelés megoldására sokszor nem is gondolunk a tervezés során, pedig a konyhában termelődik a háztartási szemét többsége. Próbálj ezzel is kalkulálni, és alakíts ki olyan területet – praktikusan a mosogató környékén -, ahol bőven hagysz helyet a piszkos melónak. Ne csak egy edényre gondolj! Ha mostantól – még – tudatosabban szeretnél tenni a környezetért és újrahasznosításért, akkor tervezd be a szelektív gyűjtőket is. A műanyag, üveg és fém palackokhoz, dobozokhoz érdemes egy külön, hordozható vödröt használni, hiszen 2024 elejétől Magyarországon is elindul a visszaváltó rendszer – így csak fel kell kapnod a pakkot, és bedobálni a gyűjtőbe. Ha haladó környezetvédő vagy, akkor egy otthoni komposztálónak is adj helyet – elképesztően szuper, dizájnos darabokat lehet kapni, amik szagmentesen kezelik a zöldhulladékot addig, amíg elhasználod a veteményesben vagy elviszed a helyi közösségi komposztálóba.

Maradék: nincs!
Jó, ez így kicsit túlzó, nálam is van, de mindig arra törekszem, hogy a megvásárolt alapanyagokat maradéktalanul felhasználjam, és ügyelek rá, hogy ne romoljanak meg. A legnagyobb kihívás a zöldségeket, gyümölcsöket felhasználható állapotban tartani, hiszen a legtöbbet nem jó hűtőben tárolni. Éppen ezért, ha épp most tervezgeted az új konyhádat, gondolj rá, hogy a friss dolgoknak hol lesz a helye. Elég egy szellős zsúrkocsi vagy pár nyitott polc, ahová kosarakban kipakolhatod a krumplit, répát, így tovább elállnak. Persze aláírom, hogy egy elegáns konyhában nem feltétlen mutatnak ezek jól, úgyhogy, ha zavar a piacos látvány, jelölj ki nekik egy magas szekrényt, amit bepolcozva mini kamrát tudsz kialakítani. Ha lehet, válassz olyan bútorcsaládot, ahol szellőzőrácsot és rácsos polcokat, kosarakat is tudsz választani, így a megfelelő szellőzést is biztosíthatod.

A bejegyzést a Veneta Cucine támogatta.
Cím: 1073 – Budapest, Kertész u. 50
Web: Veneta Cucine
Instagram: Veneta Cucine Hungary

Oszd meg a blogbejegyzést:

Facebook
Pinterest
Email

Láttad már az új könyvemet?

80 recept és sok-sok tipp tudatos hedonistáknak

Vacsora ötletek

Sültkelbimbó-főzelék karajjal

Sültkelbimbó-főzelék karajjal

Sütve minden zöldség sokkal finomabb, és ez a kelbimbóra is igaz, ezért ez a főzelék is így készült – így is villámgyors fogás, érdemes neki egy esélyt adni.

Sült zöldséges tésztaszósz

Sült zöldséges tésztaszósz

Selymes, krémes tésztaszósz, ráadásul minden évszakban úgy variálható, ahogy csak szeretnénk, így ez most sütőtökkel készült.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó blogbejegyzések

Receptkereső

Gyors
Előétel
Főétel
Vegetáriánus
Gyerekbarát
Reggeli
Ebéd
Vacsora
Tízórai/uzsonna
Étel típus
Szezon
Filter by Édesség
Mentes